Öcalan'ın avukatlarından CPT'ye tepki: Açıklama yapın

İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) Abdullah Öcalan ile yaptığı iddia edilen görüşmeyle ilişkin bilgi vermemesi tepki çekti. Avukatlar, “Sağlıklı bilgi alınamayınca komplo teorileri üretiliyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İmralı F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, 7 Ağustos 2019'dan beri avukatlarıyla görüşemiyor. Avukatlar, ortaya atılan iddiaların teyit edilmesi için Öcalan ile görüşmelerinin ‘şart’ olduğuna dikkat çekti.

Öcalan'la görüşmek isteyen avukatları ve ailesi her hafta Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne giderek başvuru yapıyor. Ancak yapılan başvurulardan bugüne kadar olumlu bir yanıt alınamadı. Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın ise 25 Mart 2021’de yaptığı telefon görüşmesi kısa süre sonra kesilmişti.

CPT NEDEN BİLGİ VERMİYOR?

Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 20-29 Eylül tarihlerinde Abdullah Öcalan ve diğer tutuklular Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım ile görüşüldüğünü açıkladı. Ancak CPT ‘prosedür gereği' diyerek yapılan görüşme ve durumlarla ilgili bilgi vermedi. CPT ile görüşen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarına da bilgi akışı olmadı. CPT’nin bu tutumu tepkiye neden oldu.

‘20 AYDIR HABER ALAMIYORUZ’

“İmralı’daki durum prosedürü aşıyor” diyen Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez, CPT’nin bilgi vermemesini eleştirdi. Bilmez, “Sıradan bir hapishane ziyareti olsa anlaşılır bir prosedür. Ancak İmralı olağanüstü bir rejimle yönetiliyor. İmralı’da hukuk uygulanmıyor. İmralı’daki müvekkilimizden 20 aydır haber alamıyoruz. Dünyada böyle bir hapishane yok. CPT daha önce dokuz kez İmralı’ya gitti. Her seferinde Türkiye bu raporların açıklanmasına izin verdi. Bu nedenle bizim bir buçuk yıl bekleme gibi bir şansımız yok” dedi.

‘ÖCALAN İLE DEVLET GÖRÜŞÜYOR’ İDDİASI

Bilmez, Öcalan ile ilgili çok sayıda duyum ve iddianın ortaya atıldığını söyledi. Bunların teyide muhtaç bilgiler olduğunu belirten Bilmez, bu nedenle Öcalan'la görüşmelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. “Ne tür duyumlar alıyorsunuz?” sorusuna Bilmez şu yanıtı verdi: “Duyumların bize gelmesi son derece normal. Çünkü 23 yıldır Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapıyoruz. Bunun önüne geçilebilmesi için tecridin ortadan kaldırılması gerekiyor. Aslında devlet bu spekülasyonlara zemin hazırlıyor. Sağlıklı bilgi alınamayınca komplo teorileri üretiliyor. Neredeyse ayda bir bize ‘İmralı’da devlet ile Abdullah Öcalan görüşüyor’ duyumları geliyor. Ancak biz bunu teyit edemiyoruz çünkü Öcalan ile görüşemiyoruz. Buna benzer çok sayıda duyum geliyor bize.”

‘YASADIŞI BİR DURUM VAR’

Öcalan’ın avukatlarından Remziye Turgut, “CPT’nin İmralı Adası'nı ziyaret ettiği ancak Öcalan’ın ziyarete çıkmadığı yönünde duyum aldık. Bunu teyit etme durumu oluşmadı. Teyide muhtaç bir bilgi. Müvekkilimiz için her duyum ciddidir. Yakın zamanda oldu bu duyum. CPT hiçbir şekilde bize bilgi vermedi. CPT’nin ‘görüştük’ demesi doğru olabilir. Eğer görüştülerse Öcalan’dan bir buçuk yıl sonra haber alınabilir. Ama süreyi yine CPT belirleyebilir ve açıklama yapabilir. Aslında CPT etkin bir rol oynamıyor. Türkiye 'yayınlamayın' derse yayınlamaz. CPT, 2019’da İmralı’ya yaptığı ziyaretinden sonra hazırladıkları raporu 2020’de yayınladı. Ancak 2019’da biz de birkaç görüşme yaptık fakat bu durum farklı. Çünkü hiçbir şekilde haber alamıyoruz müvekkilimizden. Yasa dışı bir durum var ve bu duruma CPT’nin de onayı var. Öyle görünüyor” ifadelerini kullandı.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

CPT, 1990’dan bu yana 9 kez İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşmeler yapmıştı. Buna göre, önce İmralı’ya giden heyet bir rapor hazırlıyor. Heyet, raporu CPT’nin Genel Kurulu'na sunuyor. Genel Kurul raporu kabul ettikten sonra Türkiye’deki resmi makamlara gönderiyor. Türkiye yayınlanmasını onaylarsa o zaman CPT raporunu kamuoyu ile paylaşıyor. Raporun yayınlanma süresi ise 1 ila 1.5 yıl arasında değişiyor.