YAZARLAR

O kararları okutan Meclis Başkanı bugün emekli…

Can Atalay hakkında kesinleşmiş yargı kararı var. Meclis Başkanlığı AYM kararını beklemeden kararın okunmasını isterse Atalay’ın vekilliği düşecek. AK Partililer AYM'nin bekleneceğini söylese de böyle bir risk bulunuyor. AYM kararı beklenmeden vekilliği düşürülen Enis Berberoğlu da bu konuda uyardı: “Bende beklemediler, 8 ay sonra öğrendiler. Ders çıkarmadılar, Gergerlioğlu’nu düşürdüler, 3 ay sonra geldi. Ama o kararları okutan Meclis Başkanı bugün emekli. Bizden fazla kendisine zarar verdi.”

İktidar yeni yasama yılına “yeni, sivil anayasa” çağrısı ile başladı ama muhalefetin gündeminde “anayasa ihlali” var.

14 Mayıs seçimlerinde Hatay’dan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili seçilen Can Atalay halen cezaevinde. Milletvekili seçilmesinin ardından hakkındaki yargılamanın durdurulması ve tahliye edilmesi bekleniyordu. Ancak öyle olmadı, tahliye talebini reddeden Yargıtay cezayı onayarak Atalay’ı hükümlü hale getirdi.

Atalay bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Atalay’ın başvurusunu reddetmedi, Genel Kurul’a sevk etti. Genel Kurul’un 12 Ekim’de toplanarak başvuruyu karara bağlaması bekleniyor.

Geçtiğimiz yasama döneminde CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu benzer süreçlerden geçmiş, hatta haklarındaki kesinleşmiş yargı kararlarının Meclis’te okunmasının ardından milletvekillikleri düşürülmüştü. Her iki siyasetçi de Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararlarının ardından Meclis’e dönmüşlerdi.

Atalay ile ilgili AYM kararını sorduğumuz CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, AYM’nin hem kendisiyle ilgili hem de Gergerlioğlu hakkında verdiği karara sadık kalarak Can Atalay hakkındaki hükmü kaldırıp yeniden yargılama kararı vereceğini umut ettiğini söyledi. AYM’nin Genel Kurul’a sevk kararını da bunun ilk işareti olarak değerlendiren Berberoğlu, “muhtemel oy birliği” ile çıkacak Genel Kurul kararının ardından Can Atalay’ın serbest kalarak TBMM çalışmalarına katılacağını öngördüğünü söyledi.

Enis Berberoğlu


Bu arada Atalay hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı var. Meclis Başkanlığı AYM kararını beklemeden bu kararın Meclis Genel Kurulu’nda okunmasını isterse Atalay’ın milletvekilliği düşecek. AK Partili kurmaylar AYM kararının bekleneceğini söylese de böyle bir risk bulunuyor.

AYM kararı beklenmeden milletvekilliği düşürülen Berberoğlu da bu konuda uyardı, “Beklemeyi öğrensinler. Bende beklemediler, 8 ay sonra öğrendiler. Benden ders çıkarmadılar, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu düşürdüler. O da 3 ay sonra geldi. Ama o kararları okutan Meclis Başkanı bugün emekli. Bizden fazla kendisine zarar verdi” dedi.

Meclis'te oturma düzeni kurulamadı: İki öneri var

Saadet ve Gelecek Partisi Milletvekillerinin Saadet Partisi çatısı altında bir araya gelmeleri ile birlikte Meclis’te altıncı siyasi parti grubu kuruldu. Yeni bir siyasi parti grubu kurulması nedeniyle Genel Kurul oturma düzeninin değiştirilerek Saadet Partisi grubunun da diğer gruplar gibi ön sırada temsil edilmesi gerekiyordu. Ancak yeni grubun Meclis’e bildirilmesinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bu duruma uygun düzen halen sağlanamadı.

Konu Meclis Başkanlık Divanı’nın yeni yasama yılının ilk toplantısında gündem oldu. Her siyasi parti grubundan 1 üyenin katılımıyla komisyon kuruldu. Komisyon pazartesi gününe kadar seçenekleri değerlendirerek Meclis Başkanı'na önerileri sunacak.

Saadet Partisi grup yönetiminden milletvekilleri iki öneri üzerinde çalışıldığını söyledi. Siyasi parti grupları milletvekili sayılarına göre Başkanlık Divanı’nın sol tarafından başlayarak genel kurulda oturuyor. En az sandalyeye sahip grup da sağ başta yer alıyor. Önerilerden biri AK Parti’nin bir sırasını boşaltması, diğer partilerin de birer sıra kayarak en sağda Saadet Partisi’ne yer açması, böylece mevcut düzenin devam etmesi. Bir diğer öneri ise Meclis’in birinci partisi AK Parti’nin genel kurulun orta bölümüne alınması, bir tarafına CHP, Yeşil Sol Parti ve Saadet Partisi gruplarının, diğer tarafına ise MHP ve İYİ Parti gruplarının yerleşmesi.

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, iki öneriye de açık olduklarını belirterek, “Bizim için fark etmiyor. Bir komisyon kuruldu seçenekleri değerlendirecek. Meclis Başkanlığına önerileri sunacak. Salı günü artık çözülmezse açlık grevi dahil eylem yapacağız, Meclis'i çalıştırmayacağız. Milletvekili kendi hukukunu koruyamazsa milletin hukukunu nasıl koruyacak” dedi.

Meclis'e 'Noter huzurunda kurayla' işçi alımı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’nın gündem maddelerinden biri de TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı'na 250 sürekli işçi kadrosu (4D) ihdas edilmesiydi. Divan üyelerinden edinilen bilgiye göre çay ocakları, temizlik ve mutfakta görev alacak toplamda 244 işçi alınacak. Ancak bu alımın nasıl yapılacağı tartışma konusu oldu.

Kadro sayıları ile unvanlarını belirlemek için TBMM Başkanı'na yetki verildi ama alımların bir yönetmeliğe bağlanması, bunun için bir kurul oluşturulması istendi. CHP’li üyelerin gerekli şartları taşıyan, güvenlik soruşturmaları tam çıkanlar arasından noter huzurunda kura çekilmesi önerisine de tamam denildiğini belirtelim. Tabii işçi alımında son günlerin tartışmalı konusu ‘mülakat’ olmayacak.

AK Parti'ye anayasa göndermeli kongre daveti sorusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis açılış konuşmasında, “yeni anayasa” çağrısı yapmış, “Cumhurbaşkanı olarak şahsım ve Cumhur İttifakı partileri olarak; grubu olsun olmasın tüm partileri, tüm milletvekillerini… Tüm toplumsal kesimleri… Bu konuda sözü ve teklifi olan herkesi… Yapıcı bir anlayışla yeni anayasa çağırımıza katılmaya davet ediyoruz” demişti. Ancak yeni anayasa yapımı uzun bir süreç ve geniş uzlaşma zemini istiyor. Atılan ilk adımlara bakılırsa bu konuda zemin yaratmaya dönük çabanın olduğunu söylemek zor.

Saadet Gelecek Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin Meclis Genel Kurulu’nda 7 Ekim’de yapılacak AK Parti kongresine partisinin davet edilmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı'nın anayasa davetini hatırlatan Şahin, “Anayasa konusunda bütün partilerin kapısını çalacağız diyen Sayın Cumhurbaşkanı ne hikmettir ki partisinin kongresinde bu Meclis’te milletin bir bölümünü temsil eden partilere davet göndermemiş. Çok meraklı değiliz ancak bir toplumsal uzlaşmadan, kucaklaşmadan, yeni anayasadan bahsedeceksek, birbirimize -siyasi nezaketin gerektirdiği kongrelere davet etmeme konusunda- kapıları kapatacak mıyız; bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi.