NYT: Moskova, Rus çifte ajanı ABD'de öldürmeye çalıştı

Rusya'nın ABD'ye bilgi sağlayan eski Rus ajanı Poteyev'e ABD'de suikast düzenlemeye çalıştığı ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın eski Rus ajanı ve Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) muhbiri Aleksandr Poteyev'e ABD'nin Florida eyaletinde suikast düzenlemeyi planladığı iddia edildi.

The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, Rusya'nın suikast planının hedefindeki Poteyev, Rusya istihbaratı için çalışıyordu. Fakat sonrasında Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) başlattığı ve yıllarca süren bir soruşturmaya bilgi sağlamıştı. Buna göre, söz konusu soruşturma, ABD'nin Doğu Sahili (East Coast) bölgesindeki banliyö ve şehirlerde yaşayan 11 Rus ajanının kimliklerinin açığa çıkmasına yol açmıştı. 

POTEYEV, GIYABINDA 25 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Soruşturmanın ardından ABD'deki 11 Rus ajanından 10'u gözaltına alınarak Rusya'ya sınır dışı edildi. Moskova da buna karşılık olarak aralarında Britanya'ya sırları satmakla suçlanarak tutuklanan eski asker Sergei V. Skripal'in de olduğu dört tutukluyu serbest bıraktı.

Öte yandan, 2020 yılında Poteyev'i hedef alan suikast planı başarısız olsa da isimlerinin paylaşılmaması şartıyla NYT'ye konuşan üç eski ABD'li yetkili, olayın ardından ABD ve Rusya'dan bir dizi karşılıklı 'misilleme' adımının geldiğini aktardı. Bu adımların arasında yaptırımlar ve karşılıklı istihbarat yetkililerin ülkeden gönderilmesi de vardı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'ye bilgi sağlaması sebebiyle Poteyev'in cezalandırılacağını söyledi. Fakat Poteyev gözaltına alınamadan ABD'ye kaçtı ve CIA'in eski ajanları korumak için oluşturduğu bir programın kapsamına alındı. 2011 yılında başkent Moskova'da bir mahkeme Poteyev'i gıyabında 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

MEKSİKALI BİLİM İNSANI KAÇARKEN YAKALANDI

Rusya, 2019 yılında Poteyev'i yerleştiği Florida eyaletinde bulması için Meksikalı bilim insanı Hector Alejandro Cabrera Fuentes'i görevlendirdi. Fakat Fuentes, Poteyev'in korumalı evinin dışındaki suikast girişimi başarısız olduktan birkaç gün sonra Meksika'ya uçmaya çalışırken yakalandı. Adalet Bakanlığı'nın konuya ilişkin belgelerinde, 'başka bir devlet yetkilisine hareket etme' suçundan suçlanan Feuntes'in Rusya'dan bağlantılarını ABD'ye sunduğu görüldü. Başarısız suikast girişimi, ay sonunda çıkacak Calder Walton imzalı, “Spies: The Epic Intelligence War Between East and West” (Ajanlar: Doğu ve Batı Arasında Epik İstihbarat Savaşı) kitabında detaylandırıldı. (DIŞ HABERLER)