NYT: Biden yönetimi Ukrayna'ya misket bombası vermeyi değerlendiriyor

ABD basını, Başkan Joe Biden'ın Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'ya 100'den fazla ülkede yasaklı olan misket bombası desteği sağlamayı değerlendirdiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Demokrat Partili Joe Biden yönetiminin Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'ya misket bombası sağlamayı değerlendirdiği iddia edildi. The New York Times, "Biden, Ukrayna'ya ABD'nin pek çok müttefikinin yasakladığı silahları vermeyi değerlendiriyor" başlıklı haberinde, ABD hükümetinin son 6 aydır konuyu tartıştığını yazdı. 

Misket bombalarının sivillere, özellikle de çocuklara verdiği zarardan ötürü 100'den fazla ülkede yasaklandığını hatırlatan gazete, "Biden, Perşembe günü Ukrayna'ya misket bombası vermenin eşiğinde gibi göründü; bu, bu tür silahların kullanımını, stoklanmasını ve transferini yasaklayan uluslararası bir anlaşmaya imza atan yakın müttefiklerinin pek çoğundan Biden'ı ciddi derecede ayıracak bir adım olabilir" ifadelerini kullandı.

'NİHAİ KARAR HENÜZ VERİLMEDİ'

'Tartışmalara aşina kişilere' dayandırılan haberde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dahil olmak üzere Biden'ın pek çok önde gelen yetkili ve danışmanının geçtiğimiz hafta yapılan üst düzey bir milli güvenlik toplantısında bu yönde tavsiyede bulunduğu, söz konusu tavsiyelerin derin çekincelere rağmen dile getirildiği iddia edildi. 

Ukrayna'nın 'savaşta kendi misket bombalarını kullandığını' aktaran gazete, bir yıldan uzun süredir devam eden savaşta Ukrayna'nın mühimmatının tükenmeye başladığını kaydetti. Konuya ilişkin dün bir açıklama yapan ABD'li bir yetkili de savaş alanındaki mevcut ihtiyaçları karşılamak için silahların 'yüzde yüz gerekli olduğunun' artık net olduğunu söyledi. Beyaz Saray yetkilileri Biden'ın konuyla ilgili henüz nihai kararını vermediğini belirtirken, pek çok yetkili ise kararın 'yakın' olduğunu ileri sürdü.

GENELKURMAY BAŞKANI MILLEY: KARAR ALMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, haziran sonunda konuya ilişkin bir soruya cevaben yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya misket bombası desteği verilmesiyle ilgili devam eden bir karar alma süreci olduğunu bildirmişti. Bazı Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya bu kapsamda verdiği desteğe ve Rusya'nın da misket bombası kullandığına işaret eden Milley, karar verme sürecinin devam ettiğini ancak kendisinin bildiği kadarıyla herhangi bir kararın henüz alınmadığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)