Numan Kurtulmuş: Eş cumhurbaşkanlığı gibi bir sistemi millete teklif etmeyi düşünüyorlar

AK Partili Kurtulmuş “Masanın görünmez ortağı eşbaşkanlık sistemi getirmişti. Anlaşılıyor ki altı artılı masada oturanlar eş cumhurbaşkanlığı gibi bir sistemi millete teklif etmeye düşünüyorlar” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen “Memur-Sen Mehmet Akif İnan Ödül Töreni”nde konuştu.

DHA'nın haberine göre, Kurtulmuş konuşmasında, “Mehmet Akif İnan abimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun. İzleri hâlâ Türkiye’de tarzı olan ve o izleri binlerce insan tarafından hâlâ takip edilen değerli bir şahsiyetin böylesine güzel bir törenle anmış olmaktan; herhalde sizler için, Memur-Sen kadroları için ve Akif İnan dostları için önemli bir vefa örneğidir” ifadelerini kullandı.

'CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ MİLLETTEN ONAY ALMAMIŞ GİBİ DAVRANAMAZLAR'

Muhalefet partilerini eleştiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Şimdi vesayet deyince o dönemleri tekrar gündeme getiriyoruz zannedenler var. Asla. Gündemimizden kalkmıştır. Ama birileri Türkiye’de siyasi iradenin parçalı hale gelmesi içinde maalesef mevcut güçlü gidişatın önüne geçmek, bu gidişatı engellemek ve bir şekilde Türkiye’de yeniden hükümetlerin kurulamadığı, kurulan hükümetlerin adım atamadığı, birtakım yerlere karşı siyasetçilerin boynunun bükük olduğu dönemleri geri getirmeye çalışıyorlar. Bunu da asla siyaset yapmak için söylemem ama vesayet üzerinden bir de bu konuyu düşünesiniz diye şimdi bunları söylemek durumundayım.”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin referandumla halkın onayını aldığını belirten Kurtulmuş, “Türkiye geçmiş dönemdeki yaşadıklarını yaşamasın diye, güçlü bir iradeyle yeniden güçlü bir Türkiye’yi kurabilmek için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçti. Milletin iradesiyle seçilenler millete hesap vereceği bir sistemi ortaya koydu. Ve bu anlamda Türkiye çok güçlü iradeyle yoluna devam etme kararlılığını aldı” dedi.

İsim vermeden Altılı Masa'nın “güçlendirilmiş parlamenter sistem” teklifine değinen Numan Kurtulmuş, “Ama şimdi bakıyoruz ki birtakım çevreler yani sandıkta seçilecek cumhurbaşkanının kuracağı hükümet sisteminin yerine başka şeyler getirmeye çalışıyorlar. Evet; bu millet isterse gelir sandık. Millet ne isterse o olur. Baş göz üstüne. Ama Türkiye’de bu sistem yokmuş gibi, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milletin iradesinden onay almamış gibi kimse konuşamaz, davranamaz” şeklinde konuştu.

'BÖYLE BİR SİSTEMİN OLMASI AKLA ZİYAN BİR ŞEY'

“Eski vesayet günlerine özenenlerin ya da vesayet günlerinin alışkanlıklarıyla konuşanların önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde eğer karşı tarafta 'altı artılı masa'nın adayı kazanırsa herhangi bir konuda karar almak için 6’lı bir mekanizma oluşturacaklarını ve onların arasında konsensusla bir karar alacaklarını ve Türkiye’yi böyle yöneteceklerini söylüyorlar” diyen Kurtulmuş şöyle devam etti:

“Ya da bir başkası yine, o masanın etrafındakilerden başkası şöyle diyor: 'Biz bu anlamda bir yürütme konseyi kuracağız'. Biz bu lafları bir yerlerden hatırlıyoruz. 12 Eylüllerden sonra da birileri konseyler kurmuşlardı. Birileri komiteler kurmuşlardı. Birileri ortak birtakım masalarda karar alacaklardı. Alanlar kimler; 5-6 tane adam. O zamanda 5-6 tane adamdı. Hiç kusura bakmasınlar. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine ucube bir teklifin etrafında millet bütünleşmez. Şimdi öyle anlaşılıyor ki masanın görünmez ortağı Türkiye’ye siyasetine eşbaşkanlık sistemi diye bir sistem getirmişti. Öyle anlaşılıyor ki altı artılı masanın etrafında oturanlar eş cumhurbaşkanlığı sistemi gibi bir sistemi millete teklif etmeye düşünüyorlar. Karar alacaklar 6 kişi. Sadece dün yaşadığımızı örnek olarak veriyorum. Sabahleyin Sayın Cumhurbaşkanımız Putin’le konuştu. Sonra bizim il başkanları toplantımız vardı. Hızla çıktı Zelenski ile görüşmeye gitti. Varsayalım ki altı artılı masanın oluşturduğu konseyleri konsensus oluşturması lazımmış ya; bir araya gelecekler; kim seçildi halk oylamasında diyelim ki Mr. X. Seçilene diyecekler ki 'Sen karar veremeyeceksin. Putin ve Zelenski ile ne konuşacağını biz önce toplanalım. Biz karar vereceğiz. Sana ne söyleyeceğini ifade edeceğiz'. Böyle bir sistemin olması akla ziyan bir şeydir.” (HABER MERKEZİ)