Nüfusunun çoğunluğunu aşılayan Danimarka'da pandemi önlemleri kalkıyor: "Artık kritik bir tehdit değil"

Ülke nüfusunun yaklaşık %73'ü aşılı olan Danimarka, Covid-19 salgını süresince aldığı önlemlerin tamamını kaldırmaya hazırlanıyor. Yarın itibariyle sınırlamalar kaldırılacak.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka, Covid-19 sonrası döneme adım atıyor. İskandinav ülkesi, pandeminin 'artık kritik bir tehdit olmadığı' gerekçesiyle halihazırda yürürlükte olan son önlemleri bu hafta itibariyle sonlandıracak. Ancak Hükümet yetkilileri, vaka ve vefat sayısındaki olası artış halinde tekrar önlem almaktan çekinmeyeceklerini belirtti. 

AŞI ORANINDA AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ 

Toplam yurttaşlarının yaklaşık %73'ünün aşılayan Danimarka, yarın itibariyle pandemi önlemlerini kaldıracak. Bu oran Avrupa'daki üçüncü en yüksek oran. İlk sırada Malta, ikinci sırada ise İzlanda bulunuyor. NewsHub'da yer alan habere göre, yürürlükten kalkacak önlemlere sınır kontrolleri dahil değil. Danimarka hükümeti, virüse karşı önlemlerin artık uygulanmayacağını geçtiğimiz ay açıklamıştı. Ülkenin Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, güvenliğin sağlandığı anda uygulanan düzenlemelerin kaldırılacağını belirtmişti, Heunicke 'o anın geldiğini' müjdeledi.   

'SALGININ DIŞARISINDA DEĞİLİZ'

Öte yandan kısıtlamaların kaldırılacağı, an itibariyle yoğun önlemlerin alındığı anlamına gelmiyor. 8 Eylül itibariyle haftalık ortalama vaka sayısı 555 olmasına karşın vefat edenlerin oranı oldukça düşük. Aynı tarihte 5 kişi hayatını kaybederken 7 günlük ortalamanın 2 kişi olduğu kaydediliyor. Kamusal alanların kullanımında sağlık uygulamaları ya da Covid-19 test sonuçlarının istendiği ülkede maske zorunluluğu bulunmuyor. 

Buna rağmen Danimarka hükümeti, yeni varyantların tehlikesine dikkat çekiyor. Heunicke, 'eğer vaka ve vefat sayılarının yeniden artması halinde duruma çabuk müdahale etmekten çekinmeyeceklerini" diyor ve ekliyor, "Her ne kadar an itibariyle iyi bir noktada olsak da salgının dışarısında değiliz."

ALMANYA'DAN DÖRDÜNCÜ DALGA UYARISI

Danimarka'nın güney komşusu Almanya'dan ise dördüncü dalga uyarısı geldi. Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler, 'eğer Almanya'nın mevcut aşılanmayı arttırmaması durumunda sonbaharda dördüncü dalganın doruk noktasına ulaşabileceğini' vurguladı. Henüz tüm aşıları tamamlanan kişi sayısının yaklaşık %60 seviyesinde olan Almanya, Eylül sonu itibariyle bu rakamı %70'lere çekmeyi hedefliyor. (DIŞ HABERLER)