Norveç'ten İsrail'in Gazze ablukasına kınama

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, İsrail'in Gazze'ye yönelik 'topyekûn ablukası'na ilişkin olarak, "İsrail, kendisini savunma hakkına sahiptir ama tüm yöntemleri kullanamaz" dedi.

Fotoğraf: Anniken Huitfeldt / X hesabı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, Norveç'te yayın yapan NRK Radyosu'nda İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Huitfeldt, İsrail'in Gazze'ye yönelik 'topyekûn abluka'sını kınadı. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Bakan Huitfeldt, "İsrail, kendisini savunma hakkına sahiptir ama tüm yöntemleri kullanamaz" dedi. Huitfeldt, konuya ilişkin olarak, "Bu kuşatmayı kınıyorum çünkü bu kadar çok insandan (Gazze'yi) terk etmelerini isteyince bunların gıda ve ilaçları da yokken kınamalısınız" ifadelerini kullandı.

BAKANDAN YAZILI AÇIKLAMA: TÜM SİVİLLER KORUNMALI

Huitfeldt, dün yaptığı yazılı açıklamada da İsrail'in Gazze'de elektrik, su, gıda ve diğer zaruri ihtiyaçlara erişim dahil tam kuşatma uygulamasını kabul edilemez olarak nitelendirmişti.

Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'hain terör saldırısını şiddetle kınadığını' bildiren Huitfeldt, rehin alınan herkesin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Hayatını kaybeden Filistinli ve İsraillilerin ailelerine başsağlığı dileyen Norveçli Bakan, şöyle konuşmuştu:

"Gazze'deki yıkımın boyutu çok büyük. Çok fazla sayıda sivil öldürüldü. İsrail'in topyekûn ablukası, kapatılan sınır geçişleri ve devam eden İsrail saldırıları düşünüldüğünde, Gazze'deki sivillerin gelecek günlerde daha da büyük zorluklarla karşılaşacağından korkuyorum. 

Şiddeti acilen durdurup gerilimi azaltmak gerekiyor. Uluslararası insan hakları hukukuna saygı duyulmalı. Tüm siviller korunmalı. Durumun daha da tırmanmasına katkı yapacak bütün eylemlerden uzak durulmalı. Tüm tarafları askeri değil diplomatik araçları kullanmaya çağırıyorum."

'İSRAİL'İN İNSANİ YARDIMIN GEÇİŞİNE İZİN VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR'

İsrail'in kendisini silahlı saldırılara karşı savunma hakkı olduğunu söyleyen Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, "Bununla birlikte, tüm meşru müdafaa önlemlerinin uluslararası hukukun gerektirdiği şekilde gerekli ve orantılı olması gerekiyor. Gazze'deki sivillerin hayatta kalabilmesi için hayati öneme sahip olan elektrik, su, gıda ve diğer malzemelere erişim de dahil topyekûn bir abluka uygulamak kabul edilemez. İsrail'in insani yardımın geçişine izin verme ve Gazze'deki sivillerin insani yardımlara erişebildiğinden emin olma yükümlülüğü var" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)