Hamas'tan İsrail'in güneye gitmesini istediği Gazzelilere: Evinizde kalın

İsrail'in 1,1 milyon Gazzeli'ye 24 saat içinde güneye gitmeleri çağrısı yapmasının ardından Hamas, bunun 'dezenformasyon' olduğunu söyledi. Camilerden de "Evinize, toprağınıza tutunun" anonsu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerden güneye gitmelerini istemesinin ardından bölgedeki camiler ve Hamas yetkilileri Gazzelilerden evlerinde kalmasını istedi.

Reuters'ın haberine göre, Gazze analisti Talal Okal, İsrail'in Gazzelilere yönelik tahliye talebinin, Filistinlileri 'büyük felaket' olarak da bilinen Nakba'ya itme çabası olduğunu söyledi. Okal, "İnsanları kafalarına varillerce patlayıcılar atarak tarihi Filistin topraklarından çıkarttıkları 1948 yılında olduğu gibi, İsrail bugün de aynı şeyi tüm dünyanın ve canlı yayınların gözlerinde önünde tekrarlıyor" açıklamasında bulundu.

HAMAS: PANİK YARATMAK İÇİN DİZAYN EDİLMİŞ BİR DEZENFORMASYON

Gazze'deki camilerde, "Evlerinize tutunun, toprağınıza tutunun" anonsları yapılırken, Hamas da Filistinlilere çağrı yaparak İsrail'in söz konusu uyarısını görmezden gelmelerini istedi. Hamas, çağrıyı 'panik yaratmak ve İsrail'in (Gazze'yi) işgal edip (Hamas'ı) yok etmek amacıyla dizayn ettiği bir dezenformasyon' olarak nitelendirdi. 

ABBAS: GAZZE'DEKİLERİN TEHCİRİ İKİNCİ NAKBA OLUR

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Filistin lideri Abbas.

Filistin lideri Mahmud Abbas da İsrail'in saldırıları nedeniyle oluşacak insani felakete karşı uyararak, Gazze'dekilerin tehcir edilmesinin 'ikinci Nakba' olacağını belirtti.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre Mahmud Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ürdün'ün başkenti Amman'da bir araya geldi. Görüşmede İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarının bir an önce durması gerektiğini belirten Abbas, Gazze'dekilerin tehcir edilmesine karşı olduğunu ifade ederek bunun 'ikinci Nakba olacağını' söyledi.

'GAZZE'YE İNSANİ YARDIM KORİDORLARI AÇILMASINA İZİN VERİN'

Gazze'ye insani yardım koridorları açılmasına izin verilmesi, tıbbi yardım ulaştırılması, elektrik, su ve akaryakıt temin edilmesi çağrısında bulunan Abbas, "Gazze'deki tek elektrik santralinin hizmet verememesi ve tüm insani hizmetlerin durması nedeniyle insani felakete karşı uyarıda bulunuyoruz." dedi. Abbas, sözlerine şöyle devam etti:

"Sömürgecilerin, Batı Şeria'da Filistin mülteci kamplarında, köylerinde ve kentlerindeki halkımıza yönelik terörüne son verilmesi gerekiyor. Radikal Yahudi yerleşimcilerin gerginliğin tırmanmasına neden olan Mescid-i Aksa'ya baskınlarının son bulması gerekiyor."

İki taraftan da sivillerin öldürülmesine ya da cezalandırılmasına karşı olduğuna dikkati çeken Abbas, sivillerin ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Abbas, barış ve güvenliğin Filistin halkına meşru haklarının verilmesiyle sağlanacağını, siyasi çözüme ulaşılması ve iki devletli çözümün uygulanması gerektiğini kaydetti.

UNRWA: 24 SAAT SÜRE TANINMASI DEHŞET VERİCİ

İsrail'in saldırıları sonrası merkezini Gazze'nin güneyine taşıyan Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) da İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinlinin bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre tanımasını dehşet verici olarak niteledi.

AA'nın aktardığına göre, UNRWA, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, "İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla sivilin 24 saat içinde taşınması yönündeki çağrısı dehşet verici. Gazze hızla cehennem çukuru haline geliyor ve çöküşün eşiğinde" dedi.

BEYAZ SARAY: ZOR BİR İŞ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, MSNBC Televizyonu'nda yaptığı konuşmada, İsrail ordusunun sivilleri Hamas'tan ayırarak daha fazla sivil kaybın önüne geçmek amacında olduğunu savunarak, "Kısa bir süre içinde hareket ettirmek için çok sayıda insan" açıklamasında bulundu.

Kirby, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki 1i1 milyon kişiye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre tanımasına ilişkin, "Bombalamaların ve saldırıların sürmesi ve nüfus yoğunluğu nedeniyle zor bir iş olacak. Buradaki zorluğun farkındayız" dedi.

Filistinlilerin Gazze'yi terk etme imkanına sahip olduğunu görmek istediklerine ancak durumun böyle olmadığına dikkat çeken Kirby, "Bu yüzden İsrailliler ve Mısırlılarla da bu konuda çalışmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Kirby, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail'e daha fazla askeri destek açıklaması yapacağını sözlerine ekledi.

AF ÖRGÜTÜ'NDEN 'BEYAZ FOSFORLU TOP MERMİSİ' AÇIKLAMASI

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü, Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğrulayan bir açıklama yaptı. Londra merkezli örgüt, X'ten yaptığı açıklamada, Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı'nın, Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladığını belirtti.

AA'nın haberine göre, örgütün, Gazze sahilindeki bir otelin yakınlarındaki saldırı dahil Gazze'de beyaz fosfor kullanıldığı anlaşılan olayları araştırdığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Beyaz fosfor çoğunlukla yoğun duman perdesi oluşturmak veya hedefleri işaretlemek için kullanılan yangın çıkarıcı bir maddedir. Havaya maruz kaldığında son derece yüksek sıcaklıklarda yanar ve insan bedeni içinde yanmaya devam edebilir. Korkunç acılara ve hayat değiştiren yaralanmalara neden olur ve su ile söndürülemez. İşte bu yüzden beyaz fosfor sivil alanlarda asla kullanılmamalıdır."

'ULUSLARARASI İNSANİ HUKUKA SAYGI GÖSTERİN'

Açıklamada, Gazze'nin dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olduğunun altı çizilerek "Bu son derece endişe verici vakaları yakından incelemeye devam ederken Af Örgütü, İsrail'i her zaman uluslararası insani hukuka saygı göstermeye çağırıyor, siviller korunmalıdır" denildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de dün yaptığı açıklamada, İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtmişti.

İSRAİL ORDUSU'NDAN 'BEYAZ FOSFOR' İDDİALARINA YALANLAMA

Söz konusu iddialar hakkında açıklama yapan İsrail ordusu, Gazze'de beyaz fosfor kullanıldığı iddialarını yalanladı.

Reuters'ın aktardığına göre, ordudan yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) Gazze'de beyaz fosfor kullanımına ilişkin yöneltilen mevcut suçlama kesinlikle yanlıştır" ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)