Norveç'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Norveç’te yarın 'Kuran yakma eylemi' gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Norveç’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç'in Ankara Büyükelçisi, Norveç'te yarın 'Kuran yakma eylemi' gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Konuya ilişkin Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Kuran yakma eylemine izin verilmemesini bekliyoruz" denildi.

Bakanlık açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Norveç’te yarın (3 Şubat) kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eylem gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Norveç’in Ankara Büyükelçisi biraz önce Bakanlığımıza çağırılmıştır. Büyükelçi’ye, Norveç’in açıkça nefret suçu niteliğindeki söz konusu provokatif eylemin engellenmemesi yönündeki yaklaşımını en güçlü şekilde kınadığımız ve bu tutumun kabul edilemez olduğu iletilerek, bu eyleme izin verilmemesini beklediğimiz vurgulanmıştır."

ÇAVUŞOĞLU: İZİN İPTAL EDİLDİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin uyarısı neticesinde Norveç'in Kuran-ı Kerim yakılmasına verdiği izni iptal ettiğini açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: "İsveç, Hollanda ve Danimarka'da olanları gördünüz. Aynısı Norveç'te olacaktı. Norveç’te yarın kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eylem gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Norveç’in Ankara Büyükelçisini bakanlığımıza çağırdık. Verdikleri izni iptal ettiler. Bu bir nefret suçudur; nefret ifade özgürlüğü değil ki. Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya bunların hepsinde aşağı yukarı ifade özgürlüğü ile ilgili aynı kanunlar var, farklı kanunlar yok. Bu 4 ülkeden Norveç iptal eti, Finlandiya izin vermeyeceğini söyledi; ama İsveç ve Danimarka'da 'ifade özgürlüğü' adı altında barış dini olan İslam ve kutsal kitabımıza yönelik yakma ve hakaretler. Ama bunu onlara karşı yapmaya kalkan hemen 'ırkçılık, yabancı düşmanlığı, radikalleşme vs.' Hepsi yanlış. Biz bunları doğru bulmuyoruz. Hangi dine, hangi inanca yönelik olursa olsun doğru değildir. Biz inanan insanlar olarak İslam düşmanlığını da insanlık suçu olarak görüyoruz, Hıristiyan düşmanlığını da antisemitizmi de. Biz İsrail’in yaptıklarını, hukuk ihlallerini sonuna kadar eleştiririz; ama kategorik olarak Yahudi düşmanlığı yoktur bizde, olmaması da gerekiyor." (HABER MERKEZİ)