Norveç ve İngiltere'de merkez bankaları faiz artırdı

Norveç Merkez Bankası, son üç ayda üçüncü kez faiz artırdı. Norveç kronu kararın ardından değerlenirken, İngiltere Merkez Bankası da enflasyona karşı faiz artırımına gitti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de yüksek enflasyon karşısında Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapması tartışma yaratırken, İngiltere ve Norveç merkez bankalarından ters yönde adımlar geldi. İki banka da enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırdı.

İngiltere Merkez Bankası (Bank of England), bugün açıklanan kararında ana faiz oranını 15 baz puan artırarak yüzde 0.1'den 0.25'e yükseltti. 

Norveç Merkez Bankası da, beklentileri şaşırtmadı ve faizi artırma yoluna gitti. Banka, artışın önümüzdeki yıl da devam edebileceğini belirterek korona virüsü vakalarının artışına ve Omicron varyantına işaret etti.

MARTTA YENİ FAİZ ARTIŞI SİNYALİ

Sputnik'in aktardığına göre, Norveç Merkez Bankası (Norges Bank) para politikası komitesi, son üç ayda üçüncü kez faiz artırma kararı alarak politika faizini 0.25'ten 0,50'ye yükseltti. Merkez Bankası Müdürü Oeystein Olsen, karara ilişkin açıklamasında "Salgının gidişatı ve ekonomi üzerindeki etkileri konusunda ciddi bir belirsizlik var. Ancak ekonomik gelişmeler genel olarak öngörülerimizle paralel doğrultuda ilerlerse politika faizi muhtemelen Mart ayında tekrar yükselecek" dedi.

EURO KARŞISINDA DEĞER KAZANDI

Norveç para birimi kron, faiz artırma kararı karşısında euro karşısında değer kazanarak 10.13'ten 10.20'ye yükseldi.

Banka, faiz artırma kararını alırken salgının Norveç ekonomisi üzerindeki muhtemel etkilerinin yaratacağı riskleri ele aldıklarını kaydetti. Açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle yeni kısıtlamaların gelmesi ve ekonomik hareketliliğin 2022 bahar aylarına doğru azalma göstermesi durumunda planlanan faiz artırımının ertelenebileceğinin altı çizildi.

Norveç hükümeti Omicron varyantının yayılmasını engellemek amacıyla korona virüsü kısıtlamalarını yeniden genişletmiş ve kısmi kapanmaların yanı sıra, bar ve restoranlarda 4 hafta süreyle alkollü içecek servisine yasak getirmişti.

Norveç Merkez Bankası, kısıtlamalar ve küresel fiyat baskıları nedeniyle ülke içerisindeki fiyatların ve ücretlendirmelerin öngörülenden daha fazla artmasından endişe duyduklarının altını çizerek, "Devam eden yüksek enflasyon beklentilerinin oluşması durumunda, politika faizi daha hızlı yükseltilebilir" uyarısında bulundu. (DIŞ HABERLER, Sputnik)