Nobel ödüllü gazeteci Maria Ressa beraat etti

Nobel Barış Ödüllü Filipinli gazeteci Ressa, vergi kaçakçılığı iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. Ressa, "Bu, yargı sisteminin işlediğini gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filipinli gazeteci ve Rappler haber sitesinin kurucusu Maria Ressa, vergi kaçakçılığı iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. 2021 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Maria Ressa, kararın ardından yaptığı açıklamada, beraatının 'iş camiasına iyi bir sinyal' verdiğini çünkü kendisine yöneltilen suçlamaların 'büyük ölçüde hukukun üstünlüğü ile ilgili olduğunu' söyledi. Ressa, "Beraat, siyasi tacizlere ve basın özgürlüğüne saldırılara rağmen adalete teslim olma kararlılığımızı güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın haberine göre, karar duruşmasının ardından basına demeç veren Ressa, "Bu, yargı sisteminin işlediğini gösteriyor. Umarız ki diğer suçlamalar da düşürülür" diye konuştu. 

'DİĞER DAVALARIN DA DÜŞMESİNİ UMUYORUZ'

Benzer suçlamalarla bir davada daha yargılanan Filipinli gazeteci, bundan 9 ay önce görülen davada beraat etmişti. Bu sebeple 12 Eylül Salı günü karar duruşması görülen davada da beraat etmesi bekleniyordu. 2018 yılında hakkında iddianame hazırlanan Ressa ve Rappler, 2015 yılında yabancı yatırımcılara tevdi makbuzu satışını yetkililere bildirmediği gerekçesiyle vergi ödemekten kaçınmakla suçlanıyordu. 

Devlet kurumlarının Rappler'a açtığı davalardan biri kapsamında 2020 yılında 'iftira' suçundan hüküm giyen ve halihazırda kefaletle serbest olan Maria Ressa, hakkında açılan bu davaların siyasi saikli olduğunu söylemişti. 14 aydır görevede olan Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ise Rappler'a karşı açılan davalara müdahil olmayacağını belirtmişti.

Bugün görülen duruşmanın ardından basına konuşan Ressa'nın avukatlarından Francis Lim, Ressa hakkında verilen son beraat kararının, internet sitesi için verilen kapatma emri de dahil diğer davaların da düşmesini sağlamasını umduklarını söyledi. 

Filipinler, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ndeki 180 ülke arasında 132'nci sırada bulunuyor. RSF, Filipinler medyasını 'hükümetin hedef göstererek yaptığı saldırıları ve sürekli tacizine rağmen son derece canlı ve hareketli' olarak tanımlıyor. (DIŞ HABERLER)