Nobel Barış Ödüllü aktivist Bialiatski’ye Belarus’ta 10 yıl hapis cezası

Viasna insan hakları örgütünün kurucusu Bialiatski, üç Viasna yetkilisiyle birlikte 2020 yılındaki protestoları ‘finanse ettiği’ gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus’un başkenti Minsk’te bir mahkeme, 2021 yılında tutuklanan ve 2022 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen insan hakları aktivisti Ales Bialiatski’yi 2020 yılındaki protestoları 'finanse ettiği' gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. 

Reuters’ın haberine göre, ülkedeki protestoları finanse etmek ile suçlanan Bialiatski’nin hapis cezasını, sürgündeki muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya duyurdu. Tsikhanouskaya, "Bu utanç verici adaletsizlikle savaşmak için her şeyi yapmak zorundayız” dedi.

ÜÇ AKTİVİST DE HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Viasna insan hakları örgütünün kurucusu olan ve üç üst düzey Viasna yetkilisi ile birlikte 2020 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası başlayan protestolar nedeniyle tutuklu yargılanan Ales Bialiatski için savcılık 12 yıl hapis cezası talep etmişti. Bialiatski ise yöneltilen suçlamaları reddetti. 

Görülen karar duruşmasında Bialiatski ve beraberindeki üç aktivist ‘protestoları finanse etmek’ ve ‘para kaçakçılığı yapmak’ suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. Viasna da Valentin Stefanoviç, Vladimir Labkovic ve Dzmitry Salauyou'nun 9, 7 ve 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Belarus devlet ajansı Belta da hapis cezası haberlerini doğruladı. 

Ales Bialiatski, Rusya ve Ukrayna'dan insan hakları örgütleri Memorial ve Center for Civil Liberties ile birlikte 2022 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştı. (DIŞ HABERLER)