Nobel Barış Ödüllü hak savunucusu Bialiatski'nin davası başladı

Belaruslu insan hakları savunucu ve Nobel Barış Ödülü sahibi Ales Bialiatski'nin tutuklu yargılandığı dava önceki gün başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Ales Bialiatski’nin davası dün Belarus’ta görülmeye başlandı. 60 yaşındaki Bialiatski 2021’deki hükümet karşıtı protestolar sırasında gözaltına almıştı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Bialiatski'nin destekçileri, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko’nun onu susturmayı hedeflediğini savunuyor. Bialiatski, muhalefeti desteklemek için yasa dışı bir şekilde para tedarik etmekle suçlanıyor. Viasna İnsan Hakları Merkezi’nin kurucusunun 12 yıla kadar hapsi isteniyor.

Belarus’u uzun süredir yöneten Lukaşenko’nun seçimleri şaibeli bir şekilde kazandığı iddialarının ardından 2020’de çok sayıda kişi sokağa çıkmış, protestolar 2021’e de uzanmıştı. 2021’de tutuklanan Bialiatski, 2022’de Nobel Barış Ödülü almıştı. Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen “Karşılaştığı bütün zorluklara rağmen Belarus’taki insan hakları mücadelesinde bir adım geri atmadı” demişti. Bialiatski tutuklandığı günden beri hakim karşısına çıkarılmamıştı.

Aynı insan hakları örgütünde yer alan Valentin Stefanoviç ve Vladimir Labkoviç ile birlikte yargılandığı davayı insan hakları örgütleri de takip ediyor. Belaruslu gazeteci Hanna Lubiakova’ya göre bu üç kişinin hedef alınmasının nedeni, kurdukları insan hakları örgütünün Lukaşenko tarafından hedef alınan kişilere avukat desteği vermesi.

Bialiatski 2021’de tutuklanmadan kısa süre önce Facebook sayfasında “Belarus yönetimi bir işgal rejimi gibi davranıyor” ifadelerini kullanmıştı. Viasna örgütü, 1994’te iktidara gelen Lukaşenko’nun 1996’daki protestoları şiddetle bastırmasının ardından kurulmuştu. Tutuklanan insan hakları savunucularının cezaevinde gördüğü işkenceleri belgeleyen örgüt, tutukluların ailelerine de destek oluyordu.

Bialiatski 2011’de de vergi kaçırma suçlamasıyla üç yıl hapis yatmıştı. (HABER MERKEZİ)