Nobel Barış Ödülü'nün sahibi: Kremlin, ödülü reddetmemizi istedi

2022 Nobel Barış Ödülü'nün kazananları arasında yer alan Rusya merkezli insan hakları kuruluşu Memorial'ın başkanı, Kremlin'in ödülü reddetmelerini istediğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2022 Nobel Barış Ödülü'nün kazananları Belaruslu insan hakları savunucusu Ales Bialiatski, Rusya merkezli insan hakları kuruluşu Memorial ve Ukrayna merkezli insan hakları kurulusu Sivil Özgürlükler Merkezi oldu. Memorial’ın başkanı Yan Rachinksy, Kremlin'in kendisinden 'ödülü geri çevirmesini' istediğini aktardı. Geçtiğimiz yıl Moskova yönetimi tarafından faaliyetlerine son verilen kuruluşun başkanı, "Tabii ki bu tavsiyeyi dikkate almadık" dedi.

'BU ÇUKURDAN ÇIKMALIYIZ'

"Bugünün Rusya'sında kimsenin kişisel güvenliği garanti edilemez" ifadelerini kullanan Rachinksy, BBC’de yayınlanan HARDTalk programında şu açıklamalarda bulundu: "Evet, çok kişi öldürüldü. Ama devletin cezasız kalmasının nelere yol açtığını biliyoruz... Bir şekilde bu çukurdan çıkmalıyız."

Nobel Komitesi'nin, üç farklı ülkeden temsilcileri ödüllendirme kararının 'olağanüstü' olduğunu söyleyen Rachinsky, “Bu, sivil toplumun ulusal sınırlarla bölünmediğinin bir göstergesi” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)