Nijerya Senatosu, Nijer'e askeri harekat talebini reddetti

Darbe yaşanan Nijer'e askeri saldırı düzenlemek isteyen Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun talebi, senato tarafından reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijerya'da Senato, Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun darbenin yaşandığı darbe yaşanan Nijer'e asker gönderme talebini kabul etmedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, açıklama yapan Senato Başkanı Godswill Akpabio, Tinubu'nun Nijer'e askeri müdahale için destek isteğini değerlendirdiklerini ancak bu isteğin doğru bir adım olmadığını belirtti.

Senatonun Nijer'e askeri gönderilmesi talebini kabul etmediğini aktaran Akpabio, "Nijer'deki siyasi çıkmazın askeri müdahale yerine siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini" söyledi.

Akpabio ayrıca Tinubu'dan Nijer ve Nijerya'nın yıllardır sahip olduğu "samimi ilişkiyi" koruyacak kalıcı çözümler bulmasını istedi.

Ne olmuştu?

Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonulmuş ve aynı akşam askerler darbeyle yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi" (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Bazum, 26 Temmuz'dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor.

Nijerya Devlet Başkanı ve aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Başkanı olan Tinubu, dün, Senatoya mektup yazarak Nijer'e askeri müdahale için destek istemişti.

ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, üye ülkelerin genelkurmay başkanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Nijer'e saldırı için askeri plan hazırladıklarını, harekatın zamanın ülke liderlerinin karar vereceğini söylemişti.