Nijerya ordusu 'yanlışlıkla' sivilleri vurdu: 85 ölü

Nijerya ordusu, ülkenin kuzeybatısındaki bir köye düzenlenen ve 85 kişinin hayatını kaybettiği İHA saldırısını doğruladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijerya ordusuna ait insansız hava araçları (İHA) 3 Aralık Pazar günü ülkenin kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde bulunan Tudun Biri köyüne hava saldırısı düzenledi. Ordu, bir açıklama yaparak 85 sivilin hayatını kaybettiği olayı doğruladı. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Müslüman toplumunun bayram kutlamalarının yapıldığı sırada gerçekleşen saldırı hakkında bilgi veren görgü tanıkları, yerel saatle 21.00 sıralarında önce uçak sesine benzer bir ses duyduklarını, ardından büyük bir patlama olduğunu aktardı. Saldırıdan yaralı kurtulan Danjuma Salisu, tedavi gördüğü hastanede yaptığı açıklamada, "Kaçamadık bile" diye konuştu. Köylülerin başka saldırılar olabileceği endişesiyle bölgeden ayrıldığı ifade edilirken, ordu yetkilileri ve eyalet hükümetinden temsilciler köylülerle bir araya gelerek yaşadıkları zararın tazmin edileceğini söyledi.

'TERÖRİSTLERE KARŞI RUTİN MİSYON YÜRÜTÜLÜYORDU'

Saldırıya ilişkin Nijerya ordusundan yapılan açıklamada, 'teröristlere karşı rutin bir misyon yürüttüklerini ancak bunun kazara topluluk mensuplarını etkilediğini' savundu. Ordu, saldırıda kaç kişinin öldüğü ya da 'kaza'nın nasıl yaşandığı hakkında bilgi vermezken, yerel kaynaklar, çoğu çocuk ve kadın 85 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 

Nijerya Devlet Başkanlığı da saldırıyla ilgili bir açıklama yaparak Devlet Başkanı Bola Tinubu'nun olayı 'çok talihsiz, rahatsızlık ve acı verici' olarak nitelendirdiğini ve Nijerya vatandaşlarının hayatını kaybetmesi karşısında öfke ve acı içinde olduğunu duyurdu. Kaduna Eyalet Valisi Uba Sani ise saldırıya ilişkin açıklamasında, "Bu trajedinin tekrarlamasının önüne geçmeye ve teröristler, haydutlar ve diğer suç unsurları ile sürekli mücadelede kendilerinin korunacağını garanti etmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı. 

'AİLEMDEN 13 KİŞİYİ KAYBETTİM'

Saldırının ardından basına konuşan İdris Dahiru isimli bir köylü, yaşadıklarını şöyle anlattı: "İlk bomba düştüğünde evin içindeydim... Etkilenenlere yardım etmek için olay yerine koştuk; sonra ikinci bir bomba daha atıldı. Halam, erkek kardeşimin eşi ve altı çocukları ve dört erkek kardeşimin eşleri de hayatını kaybetti. Yeni doğmuş bebekleri dışında ağabeyimin bütün ailesi yaşamını yitirdi. Bombalı saldırıda öldürülen 85 kişiyi gömdük."

Dahiru, saldırıda yaralanan 60'tan fazla kişinin ise hastanede tedavi gördüğü bilgisini verdi. Köyde yaşayan Husseini Ibrahim de kendi çocukları ve yeğenleri de dahil 13 yakın aile üyesinin öldürülen 85 kişinin arasında yer aldığını anlattı. 

İLK ÖLÜMLÜ SALDIRI DEĞİL

Nijerya Silahlı Kuvvetleri, ülkenin kuzeydoğu ve kuzeybatısındaki Boko Haram ve diğer silahlı örgütlere karşı sık sık hava saldırıları düzenliyor. Devlet Başkanı Tinubu, güvenliği hükümetinin önceliği olarak nitelendiriyor. Tinubu, mayıs ayında göreve geldikten sonra ülkenin savunma bütçesini yüzde 12 artırarak 4 milyar dolar seviyesine çıkardı. 

Öte yandan, Nijerya ordusunun sivillerin ölümüne sebep olduğu saldırılar geçmişte de yaşanmıştı. Kuzeydoğudaki Kwatar Daban Masara'da Eylül 2021'de düzenlenen bir saldırıda da en az 20 balıkçı hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Ocak 2017'de de 40 bin yerinden edilmiş kişinin yaşadığı bir kampa savaş uçaklarıyla saldırı düzenlenmiş, bu saldırıda da en az 112 kişi öldürülmüştü. (DIŞ HABERLER)