Nijer'de askeri birliklere 'en yüksek alarm durumuna geçme' emri

Nijer'de bir güvenlik kaynağının da Reuters'a doğruluğunu teyit ettiği bir belgede, askeri birliklere 'artan saldırı tehdidi' karşısında 'en yüksek alarm durumuna geçme' emri verildiği görüldü.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijer'deki cuntanın 'artan saldırı tehdidi' karşısında askeri birliklere 'en yüksek alarm durumuna geçme' emri verdiği iddia edildi. 25 Ağustos Cuma günü yayınlandığı ifade edilen belgede, herhangi bir saldırı durumunda 'genel bir sürpriz durumu yaşamamak için' askeri birliklerden 'en yüksek alarm durumuna' geçmeleri istendi.

Reuters'ın haberine göre, bugün sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan belgenin gerçek olduğunu ülkedeki bir güvenlik kaynağı da doğruladı. Söz konusu belgede, "Ülke topraklarına yönelik tehditler gittikçe daha fazla hissediliyor" ifadelerine yer verildi. 

ECOWAS'TAN 'NİJER HALKINA SAVAŞ İLAN ETMEDİK' AÇIKLAMASI

Nijer'de askerlerin 26 Temmuz'da yönetime el koymasının ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) cunta tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un görevine geri dönmesi için 7 günlük bir süre vermiş, aksi takdirde ülkeye askeri bir müdahalede bulunulabileceği ifade edilmişti. Yedi günün ardından Bazum serbest bırakılmamış, ECOWAS da herhangi bir askeri müdahalede bulunmamıştı. 

Son olarak, ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Touray, dün yaptığı açıklamada, Nijer halkına savaş açmadıklarını ve ülkeyi işgal etme gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

Nijer'deki siyasi krize ilişkin Nijerya'nın başkenti Abuja'da 25 Ağustos Cuma günü düzenlediği basın toplantısında ECOWAS'ın Nijer için aldığı kararları değerlendiren Touray, güç kullanımının zorunlu hale gelmesi durumunda ECOWAS'ın ihtiyat kuvvetinin konuşlandırılmaya hazır bulunduğunu, ancak diplomatik çabalar sonucu cunta yönetiminin olumlu adımlar atmasından umutlu olduğunu ifade etti.

Ne olmuştu?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)