Niğde'de köylülerden maden ocağı isyanı: Suyumuza, doğamızı yok edecek

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde açılması planlanan maden ocaklarına bölge halkı tepki gösterdi: “Geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz hava, temiz su ve temiz bir hayat bırakmak istiyoruz.”

Google Haberlere Abone ol

NİĞDE - Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Toroman, Gedeli, Eminlik, Basmakçı ve Handeresi halkı bölgede açılması planlanan maden ocaklarına tepki gösterdi.

Bölge halkı, 2017 yılında Toraman Köyü’nde açılması planlanan maden ocağına karşı hukuk mücadelesini kazansalar da bu kez yargıdan zaferle ayrıldıkları maden şirketi ve bir başka firma bölgede maden ocağı açmak için yeniden girişimlerde bulundu.

2 gün önce Eminlik Köyü’ne giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bölge halkına bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Ellerinde, “Kuş Yuvasına Dokunma, Yeşili Koru, Doğaya Kıymayın, Saraycığa Dokunma” yazılı kartonlarla yetkilileri karşılayan köylüler, bölgenin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olduğunu ve önemli su kaynaklarına sahip olduğunu belirterek, maden ocağı istemediklerini söyledi.

'KÖYLERİMİZDE KALICI TAHRİBATLAR İSTEMİYORUZ'

Köy meydanında yetkililere açıklama yapan köylüler, “Maden ocağı açılacak yerde 50 yaşında ağaçlar var. Orası orman sahası yapıldı şimdi de taş ocağıyla bölgeyi yok etmek istiyorlar. 1. Derece sit alanı olan tarihi alan yok edilemez. Geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz hava, temiz su ve temiz bir hayat bırakmak istiyoruz. Komşu köylüler olarak köylerimizin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinde yaratacağı kalıcı tahribatlar istemiyoruz” dediler.

'TAŞ OCAĞI YÜZÜNDEN SU KUYULARI KURUDU'

Gazete Duvar'a konuşan bölge halkından Mustafa Tunç, bölgede 20 yıldır faaliyet gösteren bir maden ocağı yüzünden su kuyularının kuruduğunu ve patlamalardan dolayı bazı evlerde hasar meydana geldiğini dile getirdi.

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPOU ALMAK İÇİN UĞRAŞIYORLAR'

Bölgede faaliyet göstermek isteyen maden şirketlerinden birisinin AK Partili Bor Belediye Başkanı Serkan Baran’ın yakınlarından birisinin olduğu iddialarını duyduklarını belirten Mustafa Tunç şunları söyledi:

“3 yıldır taş ocaklarıyla mücadele ediyoruz. 2 yıl önce madenlere karşı verdiğimiz mücadeleden zaferle ayrıldık. Şimdi tekrar bölgede maden ocağı için çalışmalara başladılar ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporu almak için uğraşıyorlar. Bölgede maden ocağı açmak isteyen şirketlerden birisinin Bor Belediye Başkanı'nın yakın tanıdığı olduğu iddia ediliyor. Böyle söylentileri duyuyoruz. Maden ocağı açılmak istenen bölge Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı özelliği göstermesi nedeniyle; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. ve 7. maddesi uyarınca 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi. Öte yandan maden ocağı açılmak istenen bölgenin orman ve su işleri bakanlığı tarafından verimli alan olduğu tespit edilmiş olup bunun neticesinde ise bölgede ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı.”

'HAYVANCILIK FAALİYETLERİ OLUMSUZ ETKİLENECEK'

Bölgenin nesli tükenme tehlikesi altında olan çeşitli hayvan türlerine ev sahipliği de yaptığını söyleyen Mustafa Tunç, “Bölgenin nesli tükenme tehlikesi altında olan kulaklı orman baykuşu, kaya kartalı, bozkır kartalı, mısır akbabası, kızıl şahin, bağırtlak gibi çeşitli hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Maden ocağının açılması halinde bu çeşitlilik hızla yok olacak. Toraman Köyü’nün içme ve sulama suyu kaynakları taş ocağının kurulmak istendiği yerden sağlanması sebebiyle köylünün su kaynakları da tamamen yok olacak. Öte yandan taş ocağı açılmak istenen bölgenin bir kısmının mera alanı olarak kullanılması ve çevrede yeterince mera alanı bulunmaması sebebi ile hayvancılık faaliyetleri olumsuz yönde etkilenecek” ifadelerini kulandı.

Etiketler Niğde Ulukışla