New York'ta 'Türkiye' soruşturması: Eski THY çalışanının evi arandı

New York Belediye Başkanı Adams'ın kampanya sorumlusu Suggs'ın yanı sıra Türkiye bağlantılı iki kişinin daha evlerinin arandığı ABD basınına yansıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakkında Türkiye bağlantılı 'yasadışı bağış' iddiasıyla soruşturma açılan New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın baş bağış sorumlusu ve Türkiye bağlantılı iki kişinin evlerinde soruşturmayla bağlantılı olarak arama yapıldı.

The New York Times (NYT) gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri, 2 Kasım'da evi arandığı açıklanan bağış kampanya sorumlusu Brianna Suggs'ın yanı sıra, Adams'ın uluslararası ilişkiler ofisinden Rana Abbasova'nın New Jersey'deki evini ve geçiş ekibinde görev alan eski Türk Havayolları (THY) çalışanı Cenk Öcal'ın evini de aradı.

'SORUŞTURMANIN İLK KAMUYA AÇIK İŞARETİ'

Gazeteye göre, bu baskın ve aramalar, Adams'ın 2021 yılındaki seçim kampanyasına yönelik 'yolsuzluk' soruşturmasının ilk kamuya açık işaretini de teşkil etmiş durumda.

Federal savılar, New York Belediye Başkanı Adams'ın kampanyasının 'yasadışı bağış almak için Türkiye hükümetinin üyeleriyle işbirliği yapıp yapmadığını' ve Adams'ın Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nun da olduğu 'Türkevi' binasının açılmasına onay verilmesi için şehir yetkililerine baskı yapıp yapmadığını soruşturuyor.

'İKİ İSMİN DE TÜRKİYE'YLE BAĞLANTILARI VAR'

The NYT'ye göre, hem Abbasova'nın hem Öcal'ın Türkiye ile bağlantıları bulunuyor. Buna göre, Abbasova, Adams'ın Brooklyn Bölge Başkanı olduğu dönemde kendisinin Türkiye toplumuyla bağlantısını sağlıyordu. Öcel ise 2022 başına kadar Türk Havayolları'nın New York Ofisi'nin genel müdürüydü. Öte yandan, gazete, bu kapsamda, Adams, Suggs, Abbasova ya da Öcal'a herhangi bir suçlama yöneltilmediğinin altını çizdi.

YORUM TALEBİNİ REDDETTİLER

Aramalar, 2 Kasım sabahı, Adams'ın Uluslararası İlişkiler Ofisi'nde protokol direktörü olarak çalışan 41 yaşındaki Abbasova'nın Fort Lee'deki evinde başladı. Evden FBI ajanlarınca herhangi bir şey alınıp alınmadığı ise bilinmiyor.

Bu esnada ayrı bir grup FBI ajanı ise Öcal'ın New Jersey'deki gitti. Eski bir uçuş görevlisi olan Öcal, kendi LinkedIn sayfasında paylaştığı bilgilere göre, THY'nin önce Sofya'da ardından New York'taki ofisinin genel müdürü olmuştu. NYT'nin Türkiye basınına dayandırarak aktardığına göre, Öcal, 2022 yılının başında THY'deki işinden çıkarıldı.

Gazete, Abbasova ve Öcal'ın konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermediğini yazdı. Adams'ın kampanya sözcüsü Evan Thies ise Abbasova'nın kampanya tarafından işe alınmadığını ya da ücretinin kampanya tarafından ödenmediğini söyledi. 

ADAMS: THY BENİM UÇMA ŞEKLİM

Adams, daha önce Türkiye ile ilgili bir açıklamasında, New York tarihinde Türkiye'yi bir kez değil altı, hatta belki de yedi kez ziyaret eden ilk belediye başkanı olabileceğini söylemişti. 2017 yılında hükümete yakın basına verdiği demeçte ise Adams, THY'nin vegan beslenmesine uygun olması gerekçesiyle de uluslararası yolculuklarda tercih ettiği havayolu şirketi olduğunu belirtmiş, "THY benim uçma şeklim" demişti. (DIŞ HABERLER)