Netflix 'hiç erkek rakiple karşılaşmadı' dedi, Sovyet satranç ustası 28 erkeği alt ettiğini söyleyerek dava açtı

Sovyet satranç efsanesi Nona Gaprindaşvili Netflix'e dava açtı. Bir dizide hakkında 'daha önce erkeklerle yarışmadı' denilmesine dair 'yirmi sekiz erkeği alt etti' yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sovyetler Birliği'nin satranç efsanelerinden Nona Gaprindaşvili, Netflix'e kendisi hakkında 'gerçeklerin çarpıtıldığı' ve 'cinsiyetçi ifadelere yer verildiği' gerekçesiyle dava açtı.   

Gürcistan kökenli satranç ustası Gaprindaşvili, ABD merkezli dijital yayın kuruluşu Netflix'e 2020'de yayına giren The Queen's Gambit dizisi hakkında 5 milyon dolarlık dava açtı. Gaprindaşvili, dizinin 'End Game' adlı final bölümünde Anya Taylor Joy'un canlandırdığı Beth Harmon karakterinin Moskova'daki bir yarışma sahnesinde yer alışı dolayısıyla şikayette bulundu.

'ERKEKLERLE YARIŞTI, 28'İNİ ALT ETTİ'

Söz konusu sahnede müsabaka sunucusunun "Onunla ilgili tek sıra dışı şey, gerçekten onun cinsiyeti ve bu bile Rusya'da karşılaşılmayan bir şey değil. Nona Gaprindaşvili var ama o kadın dünya şampiyonu ve hiç erkeklerle karşılaşmadı” sözlerini Gaprindaşvili 'gerçeği çarpıtmak' olarak değerlendirdi.

Kaliforniya mahkemesinde açılan davanın dosyasında, eski dünya şampiyonu hakkında dizide söylenen 'daha önce hiç erkeklerle karşılaşmadığı' ifadesinin doğru olmadığı, Gaprindaşvili'nin onlarca erkekle yarıştığı ve bunların 28'ini alt ettiği belirtildi: "Gaprindaşvili'nin 'erkeklerle hiç karşılaşmadığı' iddiası oldukça cinsiyetçi ve küçümseyici olmakla birlikte açık bir şekilde yanlış."

Dilekçe, bahsi geçen bölümün çekildiği 1968 yılına kadar Gaprindaşvili'nin Dragolyub Velimiroviç, Svetozar Gligoriç gibi isimlerin arasında olduğu en az on satranç büyükustasına karşı mücadele ettiğine dikkat çekiyor.

NETFLİX: SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

Davanın tarafı Netflix'in açıklamasına göre 'Gaprindaşvili'ye ve şöhretine büyük saygı duydukları' belirtildi. Ancak şirket yetkilileri, açılan davadaki iddiaların gerçek olmadığını ve davayı güç bir şekilde savunacaklarını dile getirdi. 

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında yayınlanan ve kısa sürede şirketin en popüler dizilerinden birine dönüşen The Queen's Gambit, yayınlandığı ilk ay içerisinde 62 milyon abone tarafından izlenerek Netflix'in yapımları arasında en çok izlenen kurmaca mini dizi oldu. 

SATRANÇ FEDERASYONUNUN İLK KADIN BÜYÜKUSTASI

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Zugdidi kasabasında 1941 yılında doğan Gaprindaşvili, 13 yaşında satranç ile tanıştı. 20 yaşındayken kadın Dünya Şampiyonası'nı kazandı ve unvanını 4 yıl botunca korudu. 1978'de Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından büyükusta unvanıyla ödüllendirilen ilk kadın oldu. (DIŞ HABERLER)