Netanyahu'dan Biden'a: Dışarıdan gelen baskılara göre karar vermeyeceğiz

Biden'în çağrısını yanıtlayan Netanyahu, "İsrail, kararlarını en iyi dostları da dâhil olmak üzere dışarıdan gelen baskılara göre değil, halkının iradesiyle alan egemen bir ülkedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın yargı düzenlemesini geri çekme çağrısına uymayacağını ve 'dışarıdan gelen baskılara' göre karar vermediğini belirtti. Biden'ın eleştirilerine tepki gösteren Netanyahu, "İsrail, kararlarını en iyi dostları da dâhil olmak üzere dışarıdan gelen baskılara göre değil, halkının iradesiyle alan egemen bir ülkedir" ifadelerini kullandı

Biden'ın açıklamalarının ardından Twitter hesabından paylaşımda bulunan Netanyahu, "Yönetimim, hükümetin üç kanadı arasında uygun dengeyi yeniden kurarak demokrasiyi güçlendirmeye kararlı ve bunu geniş bir mutabakatla tesis etmeye çalışıyoruz" dedi. 

BIDEN NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Joe Biden, salı günü basına yaptığı açıklamada, İsrail'in 'bu yolda yürümeye devam etmesinin mümkün olmadığını ve bunun büyük endişe yarattığını' dile getirmiş ve önümüzdeki süreçte Netanyahu'yu Washington'a ziyaret için davet etmeyi düşünmediğini söylemişti.

Biden, İsrail'in iç işlerine karıştıkları yönündeki iddiaları reddederek, "Müdahale etmiyoruz. Bu husustaki pozisyonumu biliyorlar. Amerika'nın pozisyonunu biliyorlar. Amerikan Yahudilerinin pozisyonunu biliyorlar" dedi. İsrail'in demokrasisi ile ilgili endişelenip endişelenmediği sorusuna Biden, "İsrail'in birçok güçlü destekçisi gibi ben de çok endişeliyim" yanıtını verdi. İsrail'in zor bir süreçten geçtiğini ve bunu halletmeleri gerektiği görüşünü paylaşan Biden, Netanyahu'nun yargı düzenlemesinden vazgeçmesini umduğunu söyledi.

Biden, "Bu yolda devam edemezler. Bunu bir nevi netleştirdim" diyerek, Netanyahu'nun gerçek bir uzlaşma sağlayacak şekilde hareket etmesini umduğunu kaydetti. Netanyahu'yu Washington'a davet edip etmeyeceğine ilişkin soruyu Biden, "Hayır, yakın zamanda değil" sözleriyle yanıtladı. Biden, Netanyahu'yla telefonda konuşmadığını, ona ilgili mesajını ülkesinin İsrail'deki büyükelçisi yoluyla ilettiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)