Nesli tükenmekte olan yavru Akdeniz foku, Balıkesir'de sokak ortasında görüntülendi

Balıkesir'de sokak ortasında görüntülenen yavru Akdeniz foku, yakalanıp denize bırakıldı. Karaya çıkan fokun sokaktaki hali ve denize bırakıldığı anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden yavru Akdeniz foku, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Kazım Karabekir Mahallesi Atatürk Bulvarı yakınlarında sokak ortasında görüldü. Çevredekiler, balıkçı ağıyla yakaladığı Akdeniz fokunu denize bıraktı.

Fokun sokaktaki hali ve balıkçı ağıyla denize bırakıldığı anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler gündeme geldi.

DHA'nın haberine göre, foku denize bırakanlardan Turan Karakoç, "Sokakta yürürken görünce başına bir iş gelmemesi için bulduğumuz balıkçı ağıyla hemen denize bıraktık. Onu doğal ortamına kavuşturduğumuz için mutluyuz" dedi.

'KIYILARIMIZDA 120 CİVARINDA YETİŞKİN FOK YAŞADIĞINI TAHMİN EDİYORUZ'

Akdeniz foklarında türün en büyük popülasyonunun Ege Denizi'nde olduğunu belirten Su altı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) Koordinasyon Kurulu Başkanı Cem Orkun Kıraç, nesli tükenmekte olan türlerden olduğunu ifade etti. Kıraç, "Türkiye'de yapılan çeşitli bilimsel çalışmalarda bireysel tanımlama yolu ile en az 110 civarında Akdeniz foku bireyi tanımlanmış olup, kıyılarımızda 120 civarında yetişkin fok yaşadığı tahmin edilmektedir. İri bir deniz memelisi olan Akdeniz fokunun boyu 2-3 metre, ağırlığı 200-300 kilogram arasında değişiyor" diye konuştu. 

'AKDENİZ FOKU, KIYININ KARA KISMINI DA KULLANIR'

Kıraç, sözlerine şöyle devam etti: 

"Bu nadir deniz memelisi sadece denizde yaşamaz. Biyolojileri gereği yavrulamak, yavrularını büyütmek, uyumak ve saklanmak için kıyının kara kısmını da kullanır. Akdeniz fokunun özellikle beslenmek için kayalık sahillerin dışına çıkarak dolaşım alanını genişlettiği, kumluk, çakıllık kıyılar, nehir ağızları veya balıkçı barınakları içlerine de uğradığı bilinmektedir." (HABER MERKEZİ)