Nesin Vakfı Müdürü Süleyman Cihangiroğlu: Vakfı felç edici bir yaklaşım

Nesin Vakfı'nın banka hesaplarının İstanbul Valiliği tarafından bloke edilmesine tepki gösteren vakıf yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, "Bloke koymak kötücül, vakfı felç edici bir yaklaşım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Aziz Nesin’in oğlu matematikçi Ali Nesin, binlerce çocuğa ev sahipliği yapan Nesin Vakfı'nın banka hesaplarının İstanbul Valiliği tarafından bloke edildiğini açıklamasının ardından vakıf yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu sorularımızı yanıtladı.

Blokeler için itirazlarda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını anlatan Cihangiroğlu “Bu bir yardım kampanyası değil. Böyle bir bloke koymak kötücül bir yaklaşım. Vakfı felç edeci bir yaklaşım sergileniyor” dedi.

Aziz Nesin, Nesin Vakfı’nı Çatalca’da 14 dönüm bir arazi üzerine 1972’de kurdu ve vakıf bugüne kadar binlerce çocuk yetiştirdi. Vakıf hala ekonomik durumu kötü olan ve okumak isteyen çocuklara ev sahipliği yapıyor ve hayata hazırlıyor. Ali Nesin bugün vakfın banka hesaplarının İstanbul Valiliği tarafından bloke edildiğini açıkladı. Nesin, Twitter'da "Yetti ama" notuyla paylaştığı açıklamada, "Valilik banka hesaplarımızı bloke etti. Bu Vakıf’ta maaşlı çalışan var, okuyan, beslenen çocuk var demeden, acımasızca… Bir yere kaçtığımız, kaçacağımız da yok, devlet istediği zaman istediğini alır zaten. Banka hesaplarımızı bloke etmek en hafif deyimle ancak hoyratça bir tavır olabilir" dedi. Ayrıca, Nesin açıklamasında İsmailağa cemaatinden olduğu anlaşılan Rabıta Vakfı’nın Çatalca’da yeni aldıkları arazinin hemen yanına yerleştiğini ve sonraki süreçte yaşadıkları sıkıntılardan da bahsetti.

‘SONUÇ ALAMADIK’

Süreçle ilgili sorularımızı yanıtlayan vakfın yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu blokenin 5 Nisan’da koyulduğunu ancak bugüne kadar ilgili kurumlara itiraz dilekçeleri verdiklerini fakat bir türlü sonuç alamadıklarını söyledi. Cihangiroğlu blokenin oluşması için bir durumun olmadığına belirterek “Yardım kampanyası toplama değil bu. Kuruluşundan beri bağışlarla geçinen bir kurum. Böyle bir bloke koymak kötücül bir yaklaşım. Biz sürekli denetleniyoruz. Her yıl rapor veriyoruz” dedi.

‘PARA DOĞRU KULLANILDI’

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bir şikayet olduğunu anlatan Cihangiroğlu “2017 gerçekleşen bir bağış sonucunda bitişiğimizdeki araziyi satın aldık. Bir şikayet üzerine 2017’deki arazinin alınma süreçlerinin incelenmek istediğini söylediler ve sonuçta herhangi bir dolandırıcılık söz konusu olmadığına ilişkin rapor verildi. Vakfın yüksek çıkarı için hareket edildiği belirtildi. ‘Bağış Nesin Vakfı’nın hesaplarına gelmiştir. Herhangi bir suistimal söz konusu değildir. Soruşturulmasına gerek yoktur’ dendi.

Bu paranın doğru kullanıldığı söylendi” diye konuştu. Cihangiroğlu konu kapanmışken Rabıta Vakfı’yla yaşanılan sıkıntıların ardından peş peşe yazılar gelmeye başladığını ifade ederek “Müfettişler gelmeye başladı. 2017’deki süreçle ilgili izin alınmamış deyip 2017’deki arazi alımdan dolayı bloke koydular ancak bu süreçte yardım toplama söz konusu değil. Bu bir bağıştır” dedi.

‘JET FADIL HİKAYESİ DEĞİL’

50 yıldır varolan vakfın 50 yıldır bağış kabul ettiğinin altını çizen Cihangiroğlu özetle şöyle konuştu:

“Bütün vakıflar bağışlarla yaşar. Bütün Nesin Vakfı bağış hesaplarına bloke kondu. Aslında burada koca bir kurumu felç edecek bir yaklaşım sergileniyor. 3 gün önce kurulan bilinmeyen bir vakıf değil ki, saadet zinciri değil ki. Yılda ortalama 20 bin öğrencinin faydanlandığı onlarca çocuğuyla yaşayan bir kurum. Ayrıca nereye kaçıyoruz, bloke koyulmadan da bu işlem yürütülebilir. Jet Fadıl hikayesi değil bu.”