Nebati: 356 bin çiftçi tarım kredisi kullandı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, tarım kredi kooperatiflerinden kredi kullanan çiftçi sayısının 356 bin 683, kredi kullanıp takibe düşen çiftçi sayısının ise binde 2 olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle ürünü para etmeyen ve tarım kredi kooperatiflerinden çektiği kredileri ödeyemeyen çiftçilerin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı. Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin yanıtlamasını istediği önergesinde, tarım ve kredi kooperatifinden kredi kullanan çiftçi sayısı ile bu kredileri ödeyemediği için icra yapılan işlem sayısını sordu.

Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Nebati, Tarım Kredi Kooperatifleri'nden kredi kullanan ortak sayısının 356 bin 683 olduğunu açıkladı. 2021 yılında takibe alınan ortak sayısının ise yaklaşık olarak binde 2 olduğunu belirtti.

‘KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILDI’

Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarının tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasının, yürürlüğe konulan kanun ve/veya kararnamelerle kuruma verilen görevler doğrultusunda yapıldığını belirten Nebati “Kooperatiflere vadesi geçen borçlarını ödeme istek ve gayreti içerisinde olan ortaklara, borçlarını ödeyebilmelerini teminen kanun ve kararnamelerin yanı sıra kurumsal ödeme kolaylıkları da sağlamaktadır” dedi.

Kurumsal ödeme kolaylığı kapsamında, kooperatiflere 31 Aralık 2020 tarihi ve öncesi vadeli kredi borcu bulunan ortakların, borçlarını tek seferde ödemesi halinde birikmiş temerrüt faizinin tamamının silineceğini anımsatan Nebati “Borcunu tek seferde ödeyemeyen ortaklar ise 60 aya kadar faizsiz taksitlendirme imkanından 30 Eylül 2022 tarihine kadar faydalanabileceklerdir” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: TARIM KREDİ MAĞDURLARI OLUŞTU

Bakan Nebati’nin soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Gürer ise şunları söyledi:

“Yapılan düzenlemelerle çiftçimize uygun şartlarda tarımsal kredi ve ucuz akaryakıt temin edilebilmesi gibi avantajlardan söz edilse de kooperatif bu yönde çiftçiyi mutlu etmedi. Hatta denetim kurulunda temsilciliği sona eren Ziraat Bankası'nın kooperatifi bir çiftçi kuruluşu olarak görmeyerek ticari işletmelere uygulanan faizle kredi vermesi, daha çok faizin çiftçiden alınmasının yolunu açtı.

Tarım Kredi Kooperatifi de faiz dışında kaynak kullanım bedeli alarak dolaylı faiz ile çiftçinin belini büktü. Böylece Tarım Kredi mağdurları oluştu. Yem ve gübrenin de yeterli stok olmadığı için karşılanmaması çiftçiyi daha sıkıntılı duruma soktu. Tarım Kredi Kooperatifi'nin asli işlevi çiftçi ihtiyaçlarını en uygun biçimde temin iken ticari işletme gibi davranması mağduriyeti artırdı." (DUVAR)