NATO'dan Soğuk Savaş sonrası en büyük tatbikat: 90 bin asker katılacak

NATO'nun en az 1100 savaş aracının da katılımıyla yapacağı 'Sarsılmaz Savunucu 2024' tatbikatı gelecek hafta başlayacak ve mayıs ayı sonuna kadar devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin de üyesi olduğu Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) 90 bin askerin katılımıyla yapılacak 'Sarsılmaz Savunucu 2024' isimli askeri tatbikatın gelecek hafta başlayacağını açıkladı. Tatbikatın, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkıldığı ve 'Soğuk Savaş'ın sona erdiği 1991 yılından bu yana NATO'nun düzenleyeceği en büyük askeri tatbikat olacağı bilgisi paylaşıldı. 

Reuters'ın aktardığına göre, NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 17 Ocak Çarşamba günü başlayan NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı'nın ardından basına açıklama yaptı. Orgeneral Cavoli, 31 NATO üyesi ve aday ülke İsveç'ten yaklaşık 90 bin askerin katılacağı tatbikatın gelecek hafta başlayacağını ve mayıs ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

1988 YILINDAKİ TATBİKATA 125 BİN ASKER KATILMIŞTI

Açıklamaya göre, tatbikata uçak gemileri ve muhrip gemiler dahil 50 gemi, 80'i aşkın savaş uçağı, helikopter ve insansız hava aracı (İHA) ve aralarında 133 tank ve 533 piyade savaş araçlarının da olduğu en az 1100 savaş aracı da katılacak. Cavoli de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İttifak, güçlerini Kuzey Amerika'dan Atlantik ötesine hareket ettirerek Avrupa-Atlantik alanını takviye etme kabiliyetini gösterecek" diye konuştu.

NATO'ya göre, İttifak en son bu büyüklükteki bir askeri tatbikatı 1988 yılında, Soğuk Savaş halen sürerken yapmıştı. 'Reforger' isimli bu tatbikata 125 bin asker katılmıştı. Sonrasında, 2018 yılında, 50 bin askerin katılımıyla 'Trident Juncture' tatbikatı yapıldı. NATO'nun soğuk savaş dönemi sonrası en büyük tatbikatının ise Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde yapılması ve Rusya ile muhtemel savaş senaryolarını içermesi öngörülüyor. (DIŞ HABERLER)