NATO: Ukrayna'nın üyeliği konusunda Rusya'nın veto hakkı yok

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-NATO Konseyi toplantısını değerlendirdi: Görüşmeler kolay değildi. Rusya'nın Ukrayna konusunda veto hakkı yok. NATO açık kapı politikasını teyit etti.

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Gruşko ve Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksander Fomin.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Moskova'yla Ukrayna konusunda yaşanan kriz konusunda "Rusya'nın Ukrayna'nın NATO üyesi olup olmayacağı konusunda veto hakkı yok" dedi. Moskova'nın talep ettiği yasal güvenlik garantilerini ele almak üzere iki yıldır ilk kez yapılan Rusya-NATO Konseyi toplantısının ardından konuşan Stoltenberg, Rusya'yla NATO arasındaki görüş ayrılıklarını aşmalarının kolay olmayacağını ama toplantıyı olumlu bir işaret olarak gördüklerini söyledi.

'AVRUPA'DA SİLAH İHTİLAF RİSKİ VAR'

"Avrupa'da yeni bir silah ihtilaf açısından gerçek bir risk var" diyen Stoltenberg, "Yeni bir silahlı ihtilafı önlemek için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. Stoltenberg, Rusya'nın NATO'daki delegasyonunun faaliyetlerinin yeniden başlamasının yararlı olacağını söyledi.

'OLUMLU BİR İŞARET'

Stoltenberg Rusya'yla toplantının 'faydalı' olduğunu belirtse de, "Bugünkü görüşmeler kolay değildi" dedi. "NATO müttefikleri ile Rusya arasında önemli görüş ayrılıkları var" diye konuşan Stoltenberg, "Farklılıklarımızı aşmak kolay olmayacak ama bütün NATO müttefikleri ile Rusya'nın aynı masada oturup önemli konuları ele alması olumlu bir işaret" ifadelerini kullandı.

RUSYA NE İSTEDİ?

Söz konusu toplantı, Moskova'nın Batı'yla Ukrayna krizinin tırmandığı bir dönemde yasal güvenlik garantileri istemesinin ardından yapıldı. Rusya'nın talepleri arasında, yasal bağlayıcılığı bulunan güvenlik garantileri, NATO'nun doğuya doğru daha fazla genişlememesi, Ukrayna'nın ittifaka üye olmayacağına ilişkin taahhüt ve NATO’nun 1997’den sonraki genişleme politikaları çerçevesinde doğu Avrupa ülkelerine yerleştirdiği silahlar ile askeri tesislerin geri çekilmesi gibi şartlar bulunuyordu.

'DOĞUYA GENİŞLEMEME' TALEBİNE RET

Stoltenberg ise bugünkü toplantıda Rusya'nın bu güvenlik garantisi taleplerini gündeme getirdiğini, kendilerinin ise Moskova'ya Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'daki güçlerini çekme çağrısında bulunduklarını belirtti. "Ukrayna konusunda çok ciddi ve doğrudan bir görüşme gerçekleştirdik" diyen Stoltenberg, NATO'nun 'açık kapı politikasını teyit ettiğini ve müttefiklerini koruma becerisinden vazgeçmeyeceğini aktardığını' söyledi. NATO Genel Sekreteri, "Ukrayna'nın NATO üyesi olup olmayacağı konusunda Rusya'nın veto hakkı yok" dedi.

"NATO temel ilkelerinden vazgeçmeyecek" ifadelerini kullanan Stoltenberg, görüşmelerin devamı için Rusya'yla henüz bir tarih belirlenmediğini de söyledi. (DIŞ HABERLER)