Rusya ile ABD arasındaki güvenlik garantileri müzakereleri başladı

Rus ve Amerikan heyetleri arasında, Moskova'nın Batı'dan talep ettiği güvenlik garantilerine ilişkin görüşmeler Cenevre'de başladı.

Görüşmelerde tarafların heyetlerine ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Rus mevkidaşı Sergey Ryabkov liderlik ediyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Moskova'nın talep ettiği güvenlik garantileriyle ilgili Rusya ve ABD heyetleri arasındaki müzakereler Cenevre'de başladı.
Müzakereler, BM Cenevre Ofisi'ndeki ABD Daimi Temsilciliği'nde basına kapalı olarak gerçekleştiriliyor.

Ana gündem maddesi Rusya'nın ABD'ye sunduğu güvenlik garantileriyle ilgili anlaşma olan görüşmelerde, özellikle orta ve kısa menzilli füzelerin karşılıklı erişim bölgeleri içine yerleştirilmemesi, NATO'nun eski Sovyet ülkelerini kapsayacak şekilde genişlemesinden vazgeçilmesi ve askeri tatbikatların azaltılması üzerinde durulacak.

Rus heyetini Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un temsil ettiği müzakerelerde ABD heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman başkanlık ediyor. Taraflar, dün çalışma yemeğinde bir araya gelerek müzakerelerle ilgili 'ön görüşme' kısmını tamamlamıştı.

RYABKOV: İLK GÖRÜŞME MÜTHİŞ GEÇTİ

Ryabkov, ABD'li mevkidaşı Sherman ile görüşmesinin 'müthiş' geçtiğini, ileriye dönük iyimserliğini kaybetmediğini belirtmişti. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ryabkov, “Konuşma zordu, fakat bir iş toplantısı havasındaydı, yapılacak işlerin ayrıntılarına indik, yarın zaman kaybetmeyeceğimizi düşünüyorum. İyimserliğimi asla kaybetmem, her zaman onun peşinden giderim” diye konuştu.

STOLTENBERG: İHTİLAFTAN KAÇINMA ROTASI ÜZERİNDE UZLAŞILABİLİR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, görüşmelerin resmen başlamasıyla eş zamanlı yaptığı açıklamada iyimser bir tablo çizdi. Brüksel'i ziyaret eden Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olga Stefanishyna ile ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Rusya ile Batı arasındaki güvenlik müzakerelerinin bu hafta tüm sorunları çözmese de ihtilaftan kaçınmak için bir rota sunabileceğini söyledi.

"Rusya'yla anlaşmalar yapmak mümkün" diyen Stoltenberg, "Bu görüşmelerin bütün sorunları çözmesini bekleyebileceğimizi sanmıyorum. Umduğumuz şey, ileriye dönük bir yol üzerinde, bir dizi görüşme yapılması üzerinde ve bir süreç üzerinde anlaşmak" ifadelerini kullandı. (Sputnik, DIŞ HABERLER)

Etiketler Rusya ABD