NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'de: İttifak topraklarında görülen en ölümcül felaket

Çavuşoğlu ile bir araya gelen Stoltenberg, depremlere ilişkin "Bu aslında bizim ittifakımızın topraklarında NATO'nun kurulmasından bu yana en ölümcül, en korkunç felakettir" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin ardında Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, "Bu aslında bizim ittifakımızın topraklarında NATO'nun kurulmasından bu yana en ölümcül, en korkunç felakettir" dedi. 

 AA'nın aktardığına göre, depremlerin ardından Türkiye'ye ve Suriye'ye dayanışma mesajları vermek için Ankara'da bulunduğunu belirten Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı: "NATO adına en derin, en içten başsağlığı dileklerimi Türk halkına ve bu felakette hayatlarını kaybetmiş olan kişilerin ailelerine ve sevdiklerine iletmek istiyorum NATO bu anlamda Türkiye ile dayanışma içinde bulunduğunu göstermek için burada bulunuyor. Bu hafta Bakanlar Komitesi toplantımızda bir saygı duruşunda bulunduk. İhtiyacınız olduğu anda NATO, Türkiye ile birlikte bulunmaktadır."

'MÜTTEFİKLER, DESTEK VERMEYE DEVAM EDİYOR'

Depremin ertesi günü NATO Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nin bütün NATO müttefiklerine Türkiye'nin bu konudaki taleplerini ilettiğini hatırlatan Stoltenberg, bu aşamadan itibaren binlerce yardım ve acil arama kurtarma ekibinin farklı ülkelerce Türkiye'ye gönderildiğini ifade etti. Stoltenberg, Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekipleri içerisinde itfaiyeciler, tıbbi uzmanların da bulunduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"NATO müttefikleri desteklerini vermeye devam ediyor. Hollanda'dan, Norveç'ten, Birleşik Krallık'tan ve ABD'den sağlanan askeri uçaklar gece gündüz buradaki alana uluslararası yardımları iletmek için çalışıyor. Tabii ki tıbbi anlamda arama çalışmalarına oradan aktarılması gereken yaralılara yardımcı oluyorlar. Yine Arnavutluk, Kanada, Almanya birçok farklı finansal ve farklı yardım yöntemlerini kullanarak destek vermeye devam ediyor. Tabii ki NATO'nun bütün ülkelerinde vatandaşlarımız milyonlarca avroyu Türkiye'ye aktarmak için bağış kampanyaları düzenliyor. Bütün bunlar dayanışmamızın bir sembolü."

'İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YI ONAYLAMANIN ZAMANI GELDİ'

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine ilişkin konuşan Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya’nın başvurusunu onaylama zamanının geldiğini düşünüyorum. Her iki ülke de Madrid'deki zirveden sonra önemli adımlar attı. Silah ihracatı ile ilgili kısıtlamaları kaldırdılar. İsveç, anayasasını değiştiriyor. Ben inanıyorum ki vakit geldi. Hem Finlandiya hem de İsveç ittifaka kabul edilmeli" dedi. Stoltenberg şu açıklamaları yaptı: "Şunu da söylemek isterim. Bu, Türkiye’nin alacağı bir karardır. Türk hükümetinin, meclisinin vereceği bir karar."

'FİNLANDİYA'NIN ÜYELİK SÜRECİNİ AYRI DEĞERLENDİREBİLİRİZ'

Bakan Çavuşoğlu da, Finlandiya'nın adaylık sürecinin İsveç'ten ayrı olarak değerlendirilebileceğinin altını çizerek, "Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini İsveç’ten ayrı bir şekilde değerlendirebiliriz. Bu iki ülkenin üyeliği ile ilgili Türkiye’nin başından beri sergilediği tutum net. Türkiye’nin endişelerinin karşılanması gerekiyor. Olumlu atılan adımları kabul ediyoruz fakat özellikle İsveç için mutabakat zaptından kaynaklanan yükümlülüklerini tamamen yerine getirdi demek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. İstediğimiz somut adımları görmedik." ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)