National Geographic dergisi basılı yayın hayatına veda ediyor

National Geographic dergisi, 135 yıl süren matbuat macerasını noktalayacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim, keşif ve araştırma dergisi National Geographic, mali gidişat nedeniyle basılı yayın hayatına veda ediyor. Geçen yıl Türkiye özel edisyonunun artık yayımlanmayacağı açıklanan dergi, şimdi de İngilizce baskısıyla vedalaşmaya hazırlanıyor.

Bilim dergisi, son yaşanan işten çıkarmaların ardından tüm kadrolu yazarlarıyla yolları ayırdı. Dergi, gelecek yıla kadar yalnızca bağımsız çalışanların içeriklerine yer verecek ve 135 yıl süren matbu yayın serüvenini bitirecek.

Kayıp Rıhtım'ın aktardığına göre, şirketin sözcüsü dün yaptığı açıklamada National Geographic‘in dijital ürünlere odaklanacağını, yalnızca özel baskıların gazete bayilerinde satışa çıkarılacağını aktardı. 

SON 10 YILDA İKİ DEFA EL DEĞİŞTİRDİ

Dünyanın dört bir yanından renkli fotoğraflarıyla tanınan dergi, bilim ve keşfi destekleyen National Geographic Society tarafından kurulan dergi, aralarında Alexander Graham Bell’in de bulunduğu akademisyen, bilim insanı ve maceraperestlerden oluşan bir vakıf tarafından yönetildi. 

Derginin kontrolü son on yılda iki defa değişti. Mecra önce 20th Century Fox‘a satıldı, ardından Fox’un 2019’da 71 milyar dolar karşılığında Walt Disney çatısı altına geçmesiyle bir kez daha el değiştirdi. Şirket bu süreçlerde bir dizi işten çıkartmaya da neden oldu. 

TÜM YAZARLARINI İŞTEN ÇIKARDI

National Geographic yazarı Craig Welch çarşamba günü yaptığı paylaşımında, derginin yeni sayısının eline ulaştığını belirterek, dergide kıdemli yazar olarak 16'ncı ve son yazısını kaleme aldığını duyurdu. Welch, “NatGeo tüm çalışan yazarlarını işten çıkarıyor” ifadesini kullandı.

Bununla birlikte dergide “yazar” unvanına sahip kimsenin kalmadığı, yeni hikâyeler için dışarıdan kişilerle yıl sonuna dek çalışılmaya devam edeceği açıklandı.

Tüm bu düzenlemeler, nisan ayında yaşanan yeniden yapılanma sonucunda gerçekleştirildi. Süreç içerisinde kaç kişinin işini kaybettiği ise açıklanmadı.

'DERGİNİN KALİTESİ OLUMSUZ ETKİLENMEYECEK'

Sözcü Chris Albert ise şunları kaydetti:

“National Geographic, kültürel etkiye sahip olağanüstü çok platformlu hikâye anlatımına adanmış aylık bir dergi yayınlamaya devam edecek. Personel değişiklikleri bu işi yapma kabiliyetimizi değiştirmeyecek, aksine bize farklı hikâyeler anlatmak ve okurlarımızla farklı platformlarda buluşmak için daha fazla esneklik sağlayacaktır.

Son değişikliklerin dergiyi ya da hikâye anlatımımızın kalitesini olumsuz etkileyeceği yönündeki imalar kesinlikle doğru değildir.”