Narenciye bahçesinde çalışan çocuk: Doktor olabilmek için katlanıyorum

Adana’daki bir narenciye bahçesinde mevsimlik işçi olarak çalışan 13 yaşındaki Aziz Bedran’ın en büyük hayali, doktor olmak. Kazandığı parayla ailesine daha az yük olacağını düşünüyor.

Aziz Bedran, bahçeyi sulamak için hortumları düzenliyor.
Google Haberlere Abone ol

Tuğba Eroğlu

ADANA - Adana’daki tarlalarda çalışan mevsimlik işçiler içinde çocuklar da var. Bunlardan biri de dördüncü sınıf öğrencisi Aziz Bedran…

Karataş ilçesindeki bir narenciye bahçesinde ailesi ile birlikte çalışan Bedran, yazın tarlada kışın okulda geçen hayatını anlatıp hayalinin doktor olmak olduğunu söylüyor.

‘DİNLENMEMİZE İZİN VERMİYORLAR’

Suriyeli Aziz Bedran, ailesi ile birlikte narenciye tarlasında günlük 140 lira için çalışıyor. Doktorluk hayaline ulaşmak için bu çalışma koşullarına katlandığından bahsediyor. Eve katkı yaparsa okul masraflarının ailesi için daha az sorun olacağını düşünüyor.

Günde 14 saat çalışan 13 yaşındaki Aziz Bedran'ın yevmiyesi 140 lira. 

13 yaşındaki çocuk, günde yaklaşık 14 saat çalışıyor. Diğer çocuklar gibi oyun oynamak istediğini belirterek “Ama tarladan sonra eve gidip yemek yiyip yorgunluktan bayılıyorum” diyor. Tüm günlük çalışma karşılığında 140 lira aldıklarını söyleyen Bedran, “140 lira ile kendimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Aldığım parayı anneme veriyorum. O da bunu bize yiyecek, yemek almak için harcıyor, bize kıyafet almaya çalışıyor. Ama yine de biz bu parayla geçinemiyoruz” diye konuşuyor.

Üzerinde bir parçası yırtılmış tişörtüne bakıp yeni bir tişört alabilmek için çalışması gerektiğini anlatan Aziz Bedran şöyle devam ediyor: “Alacağımız paranın 200-250 TL olması gerekiyor ki, daha güzel yemek yiyebilelim, güzel kıyafetler alabilelim, geçinebilelim.”

Çalışma koşullarının ağır olduğunu anlatan çocuk, dinlenmeye dahi vakit bulmadığını şu sözlerle ifade ediyor: “Dinlenmemize izin vermiyorlar. Sürekli ‘hadi hadi’ diye tepemizde bağırıyorlar.”

‘BİR GÜN BEN DE DOKTOR OLACAĞIM’

Aziz Bedran, çadırda yaşamaktan ve akşama kadar çalışmaktan memnun olmadığını söylüyor. Bu koşulların beş yaşında olan en küçük kardeşini hasta ettiğini ve onu iyileştirmek için doktor olmak istediğini yineliyor: “Doktorlar çok iyi insanlar onlara çok özeniyorum bir gün ben de doktor olacağım ve hastaları iyileştireceğim."