Namık Tan, Hakan Fidan'a Süleymancıların Amazon'dan getirdiği çocukları sordu

CHP Milletvekili Namık Tan, Brezilya Amazon'dan Süleymancılara ait yurda getirilen çocuklara ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Büyükelçi Namık Tan, Süleymancılar cemaatinin Brezilya Amazon'dan Türkiye'ye getirdiği iddia edilen çocuklara ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, “Eğitim vizesi ile Türkiye’ye getirildiği söylenen 6 Brezilyalı çocuk hangi kurumda eğitim görmektedir? Eğitim gördükleri kurumların resmi tüzel kişiliği bulunmakta mıdır? Kamuoyunda tarikat olarak bilinen bir grubun temsilcileri, Türkiye’ye ‘eğitim görmek üzere’ hangi yetkiyle çocuk getirmektedir? Bu konuda bakanlığınızın ve iddiaların geçtiği ülkeden sorumlu Brezilya Büyükelçiliğimizin bilgisi mevcut mudur? Mevcut ise Büyükelçilik Türkiye’ye getirilen ve reşit olmayan çocuklar için hangi hukuki gerekçelerle yetki vermektedir” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili ve emekli Büyükelçi Namık Tan, Brezilya’nın Amazon kırsalından Süleymancılara ait yurda getirilen çocuklara ilişkin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tan konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

'CEMAAT VE TARİKATLARIN BÜROKRASİYE SIZMALARI TOPLUMU DERİNDEN ETKİLEMEKTEDİR'

“Cemaat ve tarikatların ülkemizde neden olduğu sosyal ve toplumsal tahribatların yanı sıra iktidarın gözetiminde bürokrasiye sızmalarının tetiklediği siyasal sorun ve karışıklıklar, toplumun bütününü derinden etkilemektedir. Türkiye’de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve bunların 400 kolu olduğu, çeşitli araştırmalara konu olmuştur. Bu oluşumlar, özellikle eğitim ve barınma alanında faaliyetleri ile, yüz binlerce çocuk ve gencimizin geleceğini şekillendirmektedir. Karaman’da, Adana Aladağ’da ve Elazığ’da vakıf ve derneklerin denetimsiz yurtlarında çocuklarımızın hayatını kaybettiği, fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğü unutulmamalıdır. Ayrıca, geçmişte ‘tarikat’ sıfatıyla hareket eden FETÖ terör örgütünün yurt içi ve yurt dışındaki eğitim faaliyetleri yoluyla sadece Türkiye’de değil, başka ülkelerde de yoksul ailelerin çocuklarını kendi mensubiyetlerine geçirdikleri gerçeği kamuoyunun hafızasında hâlâ canlıdır.

Bu oluşumların bünyesinde, yaşı üç ve üzeri olan çocuklarımızın geleceği ve sağlığı ile ilgili kaygılar sürerken, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremin ardından, depremzede çocuklarımızın da bu tarikatlara teslim edildiği şaibesi gündeme gelmiştir.

'BREZİLYA'DAN BİR HEYETİN ÇOCUKLARIN DURUMUNU ARAŞTIRACAĞI DA İDDİALAR ARASINDANDIR'

Geçtiğimiz günlerde ise kamuoyunda ‘Süleymancılar Tarikatı’ olarak anılan grubun Brezilya temsilcisi olduğu iddia edilen bir kişinin ve çevresindekilerin, Brezilya’nın Amazon bölgelerinde yaşayan yoksul ailelerin çocuklarını yaşadıkları yerden 953 km uzağa götürerek yatılı dini eğitim verdikleri; 3 yıllık bu sözde eğitimin ardından ise, 13 ila 17 yaş aralığındaki altı Brezilyalı çocuğun ‘eğitim vizesi’ ile Türkiye’ye getirilerek Kütahya ve Tarsus’ta adı geçen tarikat tarafından yönetilen öğrenci yurtlarına yerleştirildiği haberi kamuoyuna yansımıştır. Önümüzdeki günlerde Brezilya Parlamentosu’ndan bir heyetin Türkiye’ye gelerek çocukların durumunu araştıracağı da iddialar arasındandır.”

'EĞİTİM VİZESİ İLE TÜRKİYE’YE GETİRİLDİĞİ SÖYLENEN 6 BREZİLYALI ÇOCUK HANGİ KURUMDA EĞİTİM GÖRMEKTEDİR?'

Tan, Fidan’a şu soruları yöneltti:

- Kamuoyunda ‘tarikat’ olarak bilinen ama resmi tüzel kişiliği bulunmayan bir grubun Brezilyalı çocukları önce kendi ülkelerinde, ardından Türkiye’ye getirerek kendi bünyesinde yetiştirdiği iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

- İddialar doğru ise, eğitim vizesi ile Türkiye’ye getirildiği söylenen 6 Brezilyalı çocuk hangi kurumda eğitim görmektedir? Eğitim gördükleri kurumların resmi tüzel kişiliği bulunmakta mıdır?

- Kamuoyunda tarikat olarak bilinen bir grubun temsilcileri, Türkiye’ye ‘eğitim görmek üzere’ hangi yetkiyle çocuk getirmektedir? Bu konuda bakanlığınızın ve iddiaların geçtiği ülkeden sorumlu Brezilya Büyükelçiliğimizin bilgisi mevcut mudur? Mevcut ise Büyükelçilik Türkiye’ye getirilen ve reşit olmayan çocuklar için hangi hukuki gerekçelerle yetki vermektedir?

- Eğer doğru ise uluslararası bir skandal anlamına gelecek bu konuda Dışişleri Bakanlığımız nezdinde bir araştırma ve şayet ilgileri varsa Bakanlıkta bu işle ilgisi bulunan personel hakkında idari soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

- Brezilya dışında başka ülkelerden de önergeye konu olan iddialara benzer şekilde reşit olma yaşının altında olup ülkemize getirilen çocuklar bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise bu transferler hangi resmi kurum ya da dernek aracılığıyla yürütülmektedir? Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki Maarif Vakfı’nın bu faaliyetler konusunda bilgisi ya da bizzat iştiraki var mıdır?

- Resmi tüzel kişiliğe sahip olmayan, kendilerini ‘cemaat’ ya da ‘tarikat’ olarak adlandıran bu veya başka grupların, Brezilya ya da diğer ülkelerde önergeye konu olan faaliyetlerinin bulunup bulunmadığını tespit etmeye yönelik bir araştırma çalışması başlatmayı düşünüyor musunuz?

- Daha önce Milli Güvenlik Kurulu başta olmak üzere birçok resmi merci tarafından bir ulusal güvenlik tehdidi olarak tanımlanan tarikat yapılanmalarının, yurt dışı faaliyetlerinin Türkiye’ye olası etkilerine dair bakanlığınız döneminde kapsamlı bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?” (HABER MERKEZİ)