Myndos Antik Kenti için Muğla Büyükşehir’den karşı dava

Bodrum’da bulunan Myndos Antik Kenti’nin SİT derecesi düşülerek yapılaşmaya açılmasını sağlayan karar, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşındı.

Myndos Antik Kenti'nin yukarıdan görünüşü
Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM – Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 23 Mart 2022 tarihinde aldığı kararla Myndos Antik Kenti’nin SİT alanı derecesini 3’e düşürdü. Muğla Büyükşehir Belediyesi, SİT alanında yapılaşmanın önünü açan bu karara karşı dava açtı.

‘KARAR BÖLGE İÇİN RİSK TEŞKİL EDİYOR’

Karar sonrası bölgede sondaj çalışması başlatıldı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapılan jeoradar ve sondaj çalışmasıyla ilgili konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, kararın bölge için risk teşkil ettiğini söyledi. Gürün, “Bu karar Muğla il genelinde tespiti yapılan 1. Derece Arkeolojik Sit alanları ve 110 antik kent için emsal olabilir.  Antik kentlerin topografyasıyla korunması gerekir. Büyükşehir Belediyesi olarak önemli kültür miraslarından antik kentleri korumak ve tarihi dokuyu gelecek nesillere aktarmak adına bu tür kararlara karşı mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyorum”  ifadelerini kullandı.