Bodrum’daki Myndos Antik Kenti yapılaşmaya açılıyor

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Bodrum’da 1. derecede korunma altında olması gereken ve arkelojik SİT alanı olan Myndos Antik Kenti’ni yapılaşmaya açtı.

Bodrum Kent Konseyi adına açıklama yapan arkeolog Ayşe Temiz, kentin tarihsel dokusuna dikkat çekti.
Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Muğla'da bulunan 1. derecede korunması gerekli olan arkelojik SİT alanı Myndos Antik Kenti’nin derecesi düşürülerek yapılaşmaya açıldı.

‘YAPILAŞMA AMACI GÜDEN BİR KARAR’

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 23 Mart 2022 tarihinde aldığı kararla Myndos Antik Kenti’nin SİT alanı derecesini 1. dereceden 3. dereceye düşürdü. Alınan karardan sonra Turizm İl Müdürlüğü tarafından bölgede sondaj çalışması başlatıldı. Bodrum Kent Konseyi bugün yaptığı açıklama ile karara tepki gösterdi.

Kent Konseyi adına açıklama yapan arkeolog Ayşe Temiz, kentin tarihsel dokusuna dikkat çekti. Temiz, "Myndos Antik Kenti prehistorik çağdan başlamak üzere günümüze kadar sürekli yerleşim görmüş, Özellikle MÖ 2. binde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Myndos, Roma çağının çok zengin ve ekonomisi çok düzgün kentlerinden biriydi" ifadelerini kullandı. 

Yapılan arkeolojik kazılar sonrası bölgede tapınak gibi birçok tarihi yapıtın tespit edildiğini belirten Temiz, bölgenin tarihi ve kültürel değerine vurgu yaptı. Korunması gereken bir yerin derecesinin düşürülmesi kararını, “yapılaşma amacı güden bir karar” olarak değerlendirdi.

Çalışmanın yasal dayanağının olmadığını belirten Temiz, "2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’nde, korunması gerekli olan taşınmaz kültür varlıklarının sayımı ve tanımı yapılmış olup Myndos Antik Kenti de kanunun bu maddesi kapsamına girmektedir. Aynı kanunun ilgili maddelerine göre, arkeolojik sit alanlarına yönelik bu tip yapılması istenen müdahaleler yasalar gereği ve bilimsel değerlendirmeler açısından çok sakıncalıdır" dedi.