Muzun gizemli ataları

Muzun daha önce bilinmeyen, üç gizemli ata türünün olduğu ortaya çıktı. Genomik analizler bu ata türlerin günümüz muzunun DNA’sına katkıda bulunduğunu öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Genomik analizler, 100’den fazla yabani ve ekili muz çeşidinin kapsamlı bir analizini yaparak meyvenin karmaşık evcilleştirme tarihini ortaya çıkardı. Muzun daha önce bilinmeyen ve muhtemelen hala yaşayan üç atasının varlığı ortaya koyuldu.

British Columbia Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Loren Rieseberg, “Muzun evcilleştirmesi, daha önce fark ettiğimden çok daha karmaşık” dedi.

SİYAH TOHUMLARLA KAPLIYDI

Arkeofili'nin aktardığına göre, yaklaşık 7 bin yıl önce muzlar siyah tohumlarla kaplıydı ve neredeyse yenilmeyecek durumdaydı. Alliance of Bioversity International’da genetik kaynaklar bilimcisi olan Julie Sardo, “O zamanlar muz ağaçları, bugün tarlalarda gördüğümüz muzlardan çok farklıydı” ifadelerini kullandı.

Çoğu araştırmacı Papua Yeni Gine’nin bilinen şekliyle evcilleştirilmiş muzların ilk ortaya çıktığı yer olduğunu düşünüyor. Marketlerde bulunan modern muzların evcilleştirilmeleri sırasında tohumlarını kaybettikleri, daha etli ve tatlı hale geldikleri düşünülse de bu evcilleştirmenin tam olarak nasıl ve ne zaman gerçekleştiği henüz tespit edilemiyor.

Montpellier’deki Uluslararası Kalkınma için Fransız Tarımsal Araştırma Merkezi’nin muz genom bilimcisi Nabila Yahiaoui daha önce toplanan 24 yabani ve evcil muz örneğinden DNA’yı karşılaştırdı. DNA'ların birkaç tanesinde diğer örneklerin hiçbiriyle eşleşmeyen DNA örnekleri bulundu. 2020’de M. acuminata ve diğer bilinen yabani akrabalara ek olarak, iki bilinmeyen türün modern muzun DNA’sına katkıda bulundu öne sürüldü.

EVCİLLEŞTİRİLEN İLK MUZLAR

Julie Sardo ve ekibi de Papua Yeni Gine’de toplanan 25 çeşit de dahil olmak üzere, 68 yabani akraba örneğinin ve 154 tür ekili muzun DNA’sını örnekledi. Karşılaştırmanın, muzların orijinal olarak Yeni Gine’de yetiştirildiğine dair daha fazla kanıt sağladığı belirtildi. Evcilleştirilen ilk muzların “banksia” adlı bir M. acuminata alt türü olduğu öne sürüldü.

Ekip ayrıca, örneklerin bilinmeyen üçüncü bir muz genetik materyali kaynağının varlığına da işaret ettiğini de söyledi. Henüz tanımlanmayan üç türden birinin Yeni Gine’den, birinin Tayland Körfezi’nden ve üçüncüsünün kuzey Borneo ile Filipinler arasında bir yerden geldiği aktarıldı.

Etiketler Muz Muzun ataları