Müteahhitler krizde fiyat tutturamıyor: Kocaeli’de 18 ihale iptal

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, mart ayında 18 yol bakım ve onarım ihalesini iptal etti. Sebep, artan maliyetler nedeniyle fiyat tutturulamaması oldu. Müteahhitler ise sorunun çözülmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Cansu Albayrak

KOCAELİ - Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de fiyat artışları kamu müteahhitlerinin mağdur olmasına neden oluyor. Müteahhitler artan inşaat maliyetleri nedeniyle teminat mektuplarını yakıyor, belediyeler ise fiyat farkı nedeniyle ihaleleri iptal etmek zorunda kalıyor.

Kamu müteahhitleri ihaleyi aldıkları gün ile bugünkü piyasa fiyatları arasındaki maliyet farkının her geçen gün artması nedeniyle malzeme temini sıkıntısı yaşıyor. İhalelerden geri çekilmeye kadar varan durum nedeniyle sıkıntılı günler geçiren müteahhitlerden bazıları iflasın eşiğine geldi.

GEÇEN SENE İHALE İPTAL EDİLMEDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sadece mart ayında 18 yol bakım ve onarım ihalesini iptal etti. İhalelerin iptal edilme nedeni olarak ise ‘fiyat dışı unsurlar ve fiyat farkı hesabı’ gösterildi. Buna karşılık Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yılın mart ayındaki ihalelere bakıldığında hiçbir yol bakım ve onarım ihalesinin iptal olmadığı görülüyor. Buna göre, ihaleye çıkarılan 9 yol bakım ve onarım ihalesinin ise sonuç ilanı yayınlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yılın mart ayı içerisinde 18 yol bakım ve onarım ihalesi iptal edilirken, onaylanan tek bir yol bakım ve onarım ihalesi olmadı.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş

‘BEDEL İÇİN YETERLİ ARAŞTIRMA YAPILMAMIŞ OLABİLİR’

Konu ile ilgili Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, belediyelerin ihalelerinde güncel fiyat değerlendirmesi yapıldığını belirtti. Keleş, “İhaleden önce beton fiyatı, mazot fiyatı, demir fiyatı üzerine araştırmalar yapılıyor. Böylece muhammen bedel belirleniyor ve ihalelere katılımcı oluyor” dedi. Belediyelerin direkt vatandaşa hizmet sunduğu için ihaleleri hayata geçirmeleri gerektiğini ve bu yüzden piyasa araştırması yaptıklarını ifade eden Keleş, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 18 yol bakım ihalesinin iptal olmasının nedeni muhammen bedel için yeterli araştırma yapılmamış olması ve muhammen bedelin yeterli şekilde belirlenmemiş olması olabilir. Geçmiş aylardaki birim fiyatından muhammen bedel belirlendiyse üzerine yüzde 40-50 zam binmiştir” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ KONUYU YENİDEN İNCELEYECEKTİR’

Kamuya iş yapan meslektaşlarının büyük sıkıntılar çektiğini dile getiren Keleş, “Beş kat artan maliyetleri kimse karşılayamıyor. Kamu Müteahhitleri Platformu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taleplerini iletti. Cumhurbaşkanımızın bu konuyu tekrardan inceleyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Keleş, müteahhitlerin güncel endeksli dinamik fiyat farkı ödemesi, şartsız tasfiye (sözleşmeden geri çekilme) hakkı ve süre uzatımı istediklerini ve bu konunun kısa sürede çözülmesini istediklerini söyledi.

ocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir
‘KİMSE YARINI GÖREMİYOR’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir de müteahhitlerin yaşadığı ihale iptali sıkıntısının nedeninin ülkenin genel gidişatı sebebiyle olduğunu söyledi. Taşdemir, “Ülkemizde ekonomik şartlar kötü, yapılan zamlar ihaleye giren firmaları zora sokuyor. Her belediyemiz bu sorunu yaşıyor” diye konuştu. Sürekli betona, demire, mazota zam geldiğini belirten Taşdemir, “Bugün bir ürünü aldığımız fiyat yarın iki katı zamlanmış oluyor. Bu sorun sadece müteahhitlerin değil, vatandaşın da büyük sorunu. İnsanlar stok yapmak zorunda kalıyor. Bu sorunun nedeni ülkenin yanlış yönetilmesi” dedi. Kimsenin önünü kestiremediğini ve yarınını göremediğin dile getiren Taşdemir, “İnsanlar bu yüzden umutsuz. Ülkemiz rezalet bir durumda” ifadelerini kullandı.