Müsilaj: Marmara tüm 'mavi bayrak'larını kaybetti

Atık ve müsilaj gibi faktörler nedeniyle 'ölüm'ün kıyısında olan Marmara Denizi, 15 plajında sahip olduğu mavi bayrağı kaybetti. İstanbul’da sadece Şile kıyısında iki mavi bayraklı plaj kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Geçen yıl tüm Marmara Denizi'ni etkisi altına alan, Kuzey Ege'ye kadar inen müsilaj, bu yıl da sıcaklıkların artmasıyla yeniden kendini göstermeye başladı.

Kirlilik kaynaklı müsilaj nedeniyle uzmanların 'ölümün kıyısında' dediği Marmara'da, daha önce mavi bayrak sahibi olan Balıkesir-Erdek’te 7, Tekirdağ-Şarköy’de 6, Kocaeli- Karamürsel ve Çanakkale Karabiga’da birer plaj 2022’de bu unvanı kaybetti.     

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, iki denize 515 km sahili bulunan İstanbul’da sadece Şile kıyısında iki mavi bayraklı plaj kaldığını söyledi.

Sezonda 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılması, plajı kullananların güvenliği için cankurtaran bulunulması, sahillerde su sporları ile yüzme alanı ayrılarak, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlayan mavi bayrak unvanını plajların alabilmesi için 33 kriteri hayata geçirilmesi gerekiyor. Özellikle turistlerin tercihlerinde önemsediği mavi bayrağı almak kadar alınan unvanın korunması da büyük önem taşıyor.

mavi bayrak sayısında İspanya ve Yunanistan’ın ardından dünya üçüncüsü olan Türkiye'de bu unvana sahip plaj en çok Ege Denizi kıyısındayken, 229 plaj ile Antalya lider. Muğla ise 111 mavi plaja sahip. Samsun, Kocaeli, Bartın, Düzce, Ordu, Kırklareli Sakarya ve İstanbul’un kıyısındaki Karadeniz’de ise 33 unvanlı plaj var. Van Gölü kıyısında da mavi bayraklı bir plaj bulunuyor. (HABER MERKEZİ)