Prof. Taşkın: Marmara'da müsilaj yeniden başladı

Marmara Denizi'nde TÜBİTAK destekli araştırmaya katılan Deniz biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın: Deniz çayırları üzerinde ipliksi alglerde aşırı artış var. Müsilaj başlamış durumda.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Deniz biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, TÜBİTAK destekli olarak Marmara Denizi'nde yaptıkları araştırmada, müsilaj oluşumu tespit edildiğini söyledi. 

Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taşkın, TÜBİTAK’ın 1001 Projesi kapsamında yaptığı "121G113 No’lu Marmara Denizi ve Kuzey Ege Denizi’nde Müsilajın Makrofloraya Etkisi" araştırmasının saha çalışmalarını anlattı. 

ANKA'nın haberine göre Prof. Dr. Ergün Taşkın, çalışmada deniz çayırları üzerinde ipliksi alglerin aşırı çoğaldığını ve kıyıda müsilaj oluştuğunu belirlediklerini söyledi. Taşkın özetle şunları söyledi: 

MAKRO YUMAKLAR VAR: "Paşa Limanı'nda ve Narlı'da 3 ay bekledikten sonra çalışmamızı gerçekleştirdik. Şu anda aslında müsilajı Paşa Limanı istasyonunda görmedik ama deniz çayırlarının üzeri tamamen ipliksi alglerle kaplanmış durumda. Bu habercisi mi bilemiyorum ama Narlı'da yaptığımız çalışmada da deniz çayırı yine ipliksi alglerle tamamen kaplı. Bununla birlikte kıyıya doğru artık yavaş yavaş müsilajımsı makro yumaklar oluşmaya başladığını gözlemledik.

BÖLGESEL BİR MÜSİLAJ OLABİLİR: Bölgesel bir müsilaj oluşumu kıyıda gerçekleşmiş durumda. Şu anda havalar daha yeni ısınıyor. Deniz suyu da yeni ısınıyor. Biz şu anda yüzey su sıcaklığını 22 derece ölçtük. Geçen yıl yaz döneminde 29-30 derecelere çıkmıştı. Eğer bu yaz yüzey suyu sıcaklığı o sıcaklığa ulaşırsa belki bütün Marmara'yı etkileyecek bir müsilaj oluşumu olmasa da bölgesel olarak yine müsilaj olma ihtimali var.

MARMARA'DA POTANSİYEL VAR, TEDBİR ALMAMIZ GEREKİYOR: Bundan sonra 3-5 yıl yaşamasak dahi bütün Marmara'yı etkileyecek bir müsilaj oluşumu olmasa dahi Marmara Denizi'nde böyle bir potansiyel var artık. Onu biliyor olmamız gerekiyor ve ona göre tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Karasal baskıyı azaltmamız gerekiyor. Denizlerimizdeki kirliliği azaltmamız gerekiyor. Karasal baskı dediğinde evsel endüstriyel attıkları tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri sonucunda sulara gelen bütün kirlilik yükü buradaki besleyici elementler baskı altında kalan bölgelerde makroalglerin aşırı çoğalmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da tabii küresel ısınmayla birlikte karşımızda müsilaj oluşumu gerçekleşiyor." (HABER MERKEZİ)