Muratpaşa’dan Prag’a ‘Atatürk’ mektubu: Kardeşlik protokolü biter

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Prag Büyükelçiliği’nin parka Atatürk heykeli koyma talebini reddeden kardeş kent Prag’a yazdığı mektupta, “Karar kesinleşirse kardeşlik protokolü biter” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da Türkiye Büyükelçiliği'nin Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla büyükelçilik binası karşısında yer alan Ankara Caddesi’ndeki parka Atatürk heykeli koymak istemesi Prag altıncı bölge yönetimince Ermeni Soykırımı gerekçesiyle reddedildi. Karara tepki gösteren Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, kardeş kent protokolü imzaladıkları şehrin yönetimine mektup yazdı.

‘ATATÜRK’E İFTİRA NİTELİĞİNDE’

Kaleiçi Old Town Festivali kapsamında her yıl Antalya davet edip bir araya geldikleri Prag altıncı bölge yönetiminin bu kararını derin bir üzüntüyle öğrendiklerini ve tekrar gözden geçilmesini talep ettiklerini söyleyen Başkan Uysal, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e iftira niteliğinde bakış açısıyla bir karar verildiği takdirde derhal kardeş kent sözleşmesini feshedeceğimizi bildirdik” dedi.

‘KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’

Belediye yönetimi kararının şu an için bir ara karar olduğunu dile getiren Başkan Uysal, “Karar çok yanlış bir bilgiye, çok yanlış bir kabule dayalı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tartışmalı 1915 olaylarıyla ilgili sorumlu tutmaya kalkışan, bilgisizce bir kabule dayanıyor. Bunu kabul etmemiz hiç mümkün değil” diye konuştu.

‘SÖZLEŞMEYİ FESHEDECEĞİMİZİ BİLDİRDİK’

Uysal’ın, Prag altıncı bölge belediye yönetimine hitaben İngilizce kaleme aldığı mektupla ilgili şunları söyledi:

“Karşılıklı ilişkilere çok emek verdik. Bir kardeşlik protokolü imzaladık. Ama bizim cumhuriyetimizi kuran, demokrasi ve insan hakları açısından çok kurak bir bölge olan Ortadoğu’ya 100 yıl önce kadın hakları, seküler devlet yapısı, anayasal düzen gibi demokrasinin temeli olan şeyleri getiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e iftira niteliğinde bakış açısıyla bir karar verildiği takdirde, derhal kardeş kent sözleşmesini feshedeceğimizi bildirdik.”

PROTOKOL GEÇEN YIL İMZALANMIŞTI

Muratpaşa Belediyesi, Prag altıncı bölgesiyle 2015’te imzalanan iyi niyet bildirgesinin ardından Eylül 2022’de kardeş kent olmuştu. Prag altıncı bölge belediye binasında düzenlenen kardeş kent protokolü imza törenine Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış da katılmıştı. İptali gündemde olan protokol, kültürel mirasın korunması, iyi belediyecilik uygulama örneklerinin paylaşılması ve turizm, kültür, çevre, ticaret, spor alanlarında iş birliğini kapsıyor.