Murat Yetkin yazdı: Biden ekibinin Türkiye-ABD açısından isim isim tahlili

Gazeteci Murat Yetkin yayınladığı son yazısında, ABD'de 20 Ocak'ta yemin ederek görevine başlayacak olan yeni başkan Joe Biden'ın ekibi arasında yer alacak isimlerin Türkiye-ABD ilişkileri üzerindeki olası etkilerini yazdı. Yetkin, en önemli sorunun S-400 krizi olduğunu aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'taki son yazısında, ABD'de 20 Ocak'ta görevi devralacak Joe Biden yönetiminde yer alacak isimlerin Türkiye ile ABD ilişkileri üzerindeki olası etkilerini inceledi. "Yeni ABD yönetiminde yer alacak kişilerin Türkiye-ABD ilişkileri açısından isim isim tahlili, Türk dış politikasında halihazırdaki en sorunlu alanın ABD ile ilişkiler olması bakımından önemli" ifadelerini kullanan Yetkin, bu kapsamda en önemli sorunun S-400 krizi olduğunu yazdı. 

"Trump gibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da kurumlar arası ilişkiler yerine liderler arası ilişkilere inanıyordu. Benzeri bir ilişkinin Biden ile kurulması zor görünüyor" diyen Yetkin'in incelediği isimler arasında Biden'ın dışişleri bakanı olması beklenen Antony Blinken, savunma bakanlığı için açıklanan Lloyd Austin, ulusal güvenlik danışmanlığına gösterilen Jake Sullivan ve William Burns de yer aldı. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle: 

"Biden, diğer liderler gibi Erdoğan’ı da kurumlar arası ilişkiye yönlendirmek isteyecek. Yani Dışişleri Dışişleriyle, Savunma Savunmayla, istihbarat istihbaratla. Oysa Erdoğan hâlâ bütün yolların kendisinden geçmesini isteyecek, muhtemelen mikro-yönetim modelinde ısrar edecek. Bunun son örneğini Libya açıklarında AB gemilerinde aranan Türk yük gemisinde gördük. Beş saat Erdoğan’dan talimat alınamayınca ne Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ne Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ne de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay inisiyatif kullanabilmiş, gemi aramaya maruz kalmıştı.

O nedenle bu konu aslında Biden yönetiminde Erdoğan’ın ilk karşısına çıkacak sorun olacak. Erdoğan ister istemez, yönetim ekibine bir miktar yetki aktarımı yapmak durumunda kalabilir. Bu nedenle biden yönetimindeki kilit mesai arkadaşlarını Türkiye ve Türkiye’nin yer aldığı coğrafya bakımından ilgilerini isim isim incelemekte yarar var."

YAZININ TAMAMI