Murat Yetkin: Müzakere yorgunu Kıbrıs Türkleri Ersin Tatar dedi

Gazeteci Murat Yetkin KKTC seçimlerini Ersin Tatar'ın kazanmasını değerlendirdi. Yetkin, Tatar'ın neyi temsil ettiğini ve ileride neler olabileceğini, ayrıca geçen seçimi kazanan ama bu sefer kaybeden Akıncı'nın neden kaybettiğinin üzerinde durdu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, seçimin resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Lefkoşa İlçe Merkezi önünde. (Foto: AA))
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınlandığı son yazısında KKTC seçimlerini ele aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Tatar'ın en önemli desteği Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan aldığını söyleyen Yetkin, Tatar’ın seçilmesinin Doğu Akdeniz dengelerinde yeni bir dönem başlatacağını da ekledi.

Geçen seçimi yüzde 60 ile kazanan Akıncı’nın puan kaybını seçmenlerini sandığa taşıyamaması olarak değerlendiren Yetkin, bunu sebebe bağladı: "1-Akıncı’nın son zamanlarda Türkiye ile arasında mesafe koymasının bir kısım seçmenini rahatsız ettiği anlaşılıyor, 2- Kıbrıs Türk seçmeni 'müzakere yorgunluğu' yaşıyor. Kırk yıldır süren görüşmelerden bir sonuç çıkması beklentisi sönüyor."

Tatar'ın Türkiye'yle daha yakın çalışacağını ama ikinci bir Denktaş olmadığını belirten Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Ankara bir süredir Akıncı yönetimine belli eleştiriler yönetiyordu. Bu eleştirilerin başında Kıbrıs Türklerinin savunmada kalması, yeni öneriler söz konusu olduğunda 'Biz ne istiyoruz?' sorusundan önce 'Rumlar ne der?' diye sorması geliyordu.
Tatar seçildikten sonra ilk demecinde AB’ye 'Adil olun' çağrısı yaptı. Bu kuşkusuz yerine getirilmesi umulan bir çağrı olmaktan çok, bir tutum ilanıydı. Tatar yönetiminde müzakerelerin devamının Kıbrıs Türk yönetimi üzerinde bir manivela olarak kullanılması son bulabilir.
Ankara’nın ister yeniden birleşme ister konfederasyon, federasyon ya da iki devletli çözüm olsun temel talebi Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliği. Bu aynı zamanda Kıbrıs Türklerinin de isteği. Ama Kıbrıs Türklerinin çoğunluğu Rumların azınlığı olarak yaşamak istemediği gibi, Türkiye’nin uydusu olarak görülmek de istemiyor. Gelmiş geçmiş bütün Türk hükümetlerinin anlamak istemediği bu.
Ersin Tatar da şimdi bir koalisyon hükümetiyle çalışmak durumunda kalacak. Ankara ve kendi seçmeninin beklentileri arasında nasıl bir denge kuracağını göreceğiz. Ancak Tatar döneminde Kıbrıs ve Doğu Akdeniz dengelerini etkileyecek adımlar sürpriz olmamalı."

YAZININ TAMAMI