Murat Yetkin: Erdoğan’ın Atatürk düşmanlığının azmasından çıkarı ne?

Ayasofya imamının Atatürk sözlerini değerlendiren, Erdoğan'ın bu konudaki tutumuna ilişkin yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Ayasofya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da orada bulunduğu sırada Mustafa Kemal Atatürk'e lanet okunmasını değerlendirdi. Genç hafızlara icazet verilmesi sırasında konuşan imam Mustafa Demirkan'ın Atatürk'ün ismini vermeden söylediklerini hatırlatan Yetkin, "Atatürk düşmanlığının azmasından Erdoğan'ın çıkarı ne?" sorusunu yöneltti.

Cevabı "Aslında uzun vadede hiçbir çıkarı yok, ama o bunun farkında değil" diyerek veren Yetkin, Erdoğan'ın artık yeni seçmen tabanına ulaşmayı bir yana bıraktığını ve dikkatini AK Parti’nin siyasi İslamcı çekirdeğini elde tutmaya verdiğini aktardı. Yetkin, lanet okuyan imamın Erdoğan'ın hemşehrisi olduğunu da hatırlattı ve Rize'nin Güneysu ilçesinin kısa tarihini kaleme aldı. Erdoğan'ın tutumunu değerlendiren Yetkin'in yazısından "Dönüm noktası 2019 İstanbul oldu" başlıklı bölüm şöyle:

"Artık tamamen Erdoğan yönetimindeki AK Parti’nin 2019’da 10 büyük şehir belediyesini, ama özellikle de İstanbul’u CHP’ye, CHP-İYİ ittifakına kaybetmesi dönüm noktası oldu.
Birkaç tabu yıkıldı. Bunlardan birisi Erdoğan’ın yenilmezliği idi. Bir başkası, Erdoğan’ın kazanmayacağı seçime girmeyeceği iddiasıydı. Yine bir diğeri CHP’li belediyelerin iş başına gelince ayrımcılık, intikamcılık yapacağıydı. CHP’lilerin yönetim becerilerinin olmayacağı önyargısıydı.
İktidarın Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve diğer CHP’li belediyelere çıkardıkları engeller boşuna değil. Ama sanırım 2019 seçimlerinin en önemli sonuçlarından birisi de İstanbul, Ankara başta ülke büyüklüğünde büyükşehir belediye bütçelerinden İslamcı cemaat ve tarikatlara aktarılan (istihdam dahil) maddi kaynakların kesilmesi oldu. Bu çevrelerin Erdoğan’a destek/oy şantajı yapmaları da bu süreçte başladı. Artık Fethullahçılar yoktu ve Saadet gibi bir alternatif vardı. Devamında Erdoğan Asiltürk’le temas kurup eğilimi durdurma çabasına girdi.
Erdoğan’ın bu kesimi sürekli olarak hoş tutmaya çalışarak ekonomik sıkıntılardan AK Parti içindeki çatlakları Sedat Peker videolarıyla daha da görünür hale getirmesine dek ciddi sorunlarla başa çıkmaya çalışıyor.
Erdoğan mutlaka AK Parti tabanının tamamını Atatürk düşmanı olmadığını biliyordur. Erdoğan’ın Atatürk düşmanlığına göz yummakta uzun vadede çıkarı yok ama bunu görmek isteyip istemeyeceği tartışmalı.
Acaba Türkiye’nin Atatürk düşmanlığından çıkarı olup olmadığı konusunda AK Parti iktidarının müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli ne düşünüyor. Ben onu da merak ediyorum."

YAZININ TAMAMI