Murat Yetkin: Ekonomideki en ciddi sorun ve Erdoğan’ın saplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderler düzeyindeki temasları kişiden kişiye kurma eğiliminde olduğunu yazan gazeteci Murat Yetkin, kurumların olmamasının işleri kolaylaştırmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nde Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile de görüştü.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO’daki temaslarını anlatırken kullandığı ifadeleri değerlendirdi. Erdoğan'ın diğer ülke liderleriyle olan görüşmelerde 'kurum ve kuruluşların araya girmediğini' ve bire bir temas kurmayı tercih ettiğini yazan Yetkin, "Sadece diplomasi de değil, her alanda Erdoğan’ın saplantıya dönüşmeye başlayan 'kurumları aradan çıkarma' eğilimi ile karşı karşıyayız" diye belirtti.

Yetkin'in yetkinreport.com'da kaleme aldığı "Ekonomideki en ciddi sorun ve Erdoğan’ın saplantısı" başlıklı yazıdan bir bölüm şöyle,

"Erdoğan, uluslararası ilişkilerde devlet kurumlarını devreden çıkararak diplomasiyi liderler düzeyinde şahıstan şahsa konuşma eğilimini saplantı düzeyine getirmeye başladı. Bunu ABD Başkanı Joe Biden ile ilişkisinde de görüyoruz. Önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yapmadığı kötülük kalmadı ama Erdoğan, her konuyu doğrudan kendisiyle konuştuğu için onunla ilişkiyi “huzurlu” olarak tanımlayabildi. Böylelikle Türkiye’nin çıkarları açısından büyük bir yönetim zaafını da göstermiş oldu. Adeta diğer ülke liderlerine Türkiye’nin devlet kurumlarıyla çözemedikleri bir sorun varsa, doğrudan kendilerine gelmek suretiyle çözebilecekleri mesajını veriyor.

Bu aslında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye iğreti bir isim verilen, doğrusu MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından Türk Tipi Başkanlık diye ifade edilen mevcut idari rejim yüzünden 2018’de başbakanlığın kaldırılmasından bu yana içeride böyle. Ama Erdoğan, parlamentonun, mahkemelerin, hatta Anayasanın kendisini fiilen bağlamadığından hareketle, diğer liderleri de bağlamaması gerektiğini düşünüyor ki, onlardan da şahıs kararı bekliyor.

Peki, kurumların “by-pass” edilmesi, etrafından dolaşılması işleri öngörüldüğü üzere kolaylaştırıyor, çabuklaştırıyor mu? Hayır. Belki büyük ihaleler, hatta ihaleye de gerek duyulmadan teslim edilen müteahhitlik işleri gibi yatırımlar, kilit mevkilere ehliyetine bakılmaksızın paraşütle atamalar jet hızıyla çözülüyor ama diğer çoğu alanda devlet kurumları eskisine göre daha hantal, daha ağır işliyor. En sıradan günlük işlere kadar her konu Cumhurbaşkanı onayına bağlandığı için pek çok ciddi alanda karar alınamıyor. Erdoğan’ın masasında binlerce dosyanın imza beklediği iddia ediliyor Ankara kulislerinde."

YAZININ TAMAMI