Muhalif liderin tutuklandığı Senegal'de TikTok'a erişim engeli

Muhalif lider Sonko'nun tutuklanması ve partisinin kapatılması sonrasında protestoların düzenlendiği Senegal'de İletişim Bakanlığı 'istikrarı tehdit ettiği' iddiasıyla TikTok'a erişimi askıya aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muhalif lider Ousmane Sonko'nun tutuklanması ve partisi PASTEF'in kapatılmasının ardından protestoların başladığı Batı Afrika ülkesi Senegal'de sosyal paylaşım uygulaması TikTok'a erişim engeli getirildi. Uygulamaya erişimin askıya alınmasının gerekçesi olarak, uygulamanın 'istikrarı tehdit etmesi' gösterildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Senegal İletişim Bakanlığı, bir açıklama yaparak, TikTok'a erişimin ikinci bir emre kadar askıya alındığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bakan, TikTok uygulamasının, ülkenin istikrarını tehdit eden nefret dolu ve yıkıcı mesajlar yaymak gibi kötü niyetleri olan kişiler tarafından tercih edilen bir sosyal ağ olduğunun gözlendiğini kamuoyuna duyurur" ifadelerine yer verildi. Senegal, benzer bir gerekçe göstererek internete erişime de sınırlama getirmişti.

YURT DIŞINDAKİ TEMSİLCİLİKLER ÖNÜNDE PROTESTOLAR

Senegal'de muhalif lider Ousmane Sonko'nun tutuklanması ve partisi PASTEF'in kapatılmasının ardından Senegal'in yurt dışındaki temsilcilikleri önünde de olaylar çıktı. Yerel basında çıkan haberlere göre, Senegal'in Paris Konsolosluğu önünde toplanan Sonko destekçileri, muhalif liderin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, protestocu grup, konsolosluğa girmeye çalıştı. Senegal'in Londra Konsolosluğu önünde toplanan PASTEF partisi destekçisi bir grup da konsolosluk binasına girmeye çalıştı ve çalışanlar aleyhinde sloganlar attı.

SONKO TUTUKLANDI, PARTİSİ KAPATILDI

Muhalif lider Sonko, 28 Temmuz Cuma günü kendisini kaydetmek isteyen bir jandarmanın cep telefonunu zorla aldığı için gözaltına alınmış, olaydan önce sosyal medyada destekçilerini eylem yapmaya çağırmıştı. Sorgu hakiminin karşısına çıkan Sonko hakkında, 'ayaklanma çağrısı yapma' suçlamasıyla tutuklama kararı çıkartılmıştı.

Karardan kısa süre sonra Senegal İçişleri Bakanlığı, liderleri ve yöneticileri aracılığıyla, destekçilerine sık sık ayaklanma çağrısında bulunduğu gerekçesiyle PASTEF'in feshedildiğini açıklamıştı. Bu iki kararın art arda gelmesi sonucu bazı kentler ve başkent Dakar'ın banliyölerinde ufak çaplı sokak eylemleri düzenlenmişti. Sonko'nun Belediye Başkanlığı'nı yaptığı Ziguinchor kentinde çıkan olaylarda iki kişi yaşamını yitirmişti.

MAĞAZA VE İŞ YERLERİ KEPENK İNDİRDİ

Dakar'da birçok mağaza ve iş yeri, başlayan protesto gösterisi ve olayların büyüyebileceği endişesiyle bir günlüğüne çalışmama kararı alırken, ülkedeki Fransız Enstitüsü de cumaya kadar kapalı olacağını duyurmuştu. Fransız Total şirketi de benzin istasyonlarının 3 gün boyunca güvenlik gerekçesiyle hizmet vermeyeceğini bildirmişti.

Sonko, dün itibarıyla cezaevine gönderildi. Muhalif liderin duruşmaya çıkana kadar tutukluluk halinin devam edebileceği belirtildi. Aynı zamanda cumhurbaşkanı adayı olan Sonko, 1 Haziran'da, 2021'de hakkındaki cinsel saldırı suçlamasından aklanmış ancak gençleri suça teşvik ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararı protesto eden Sonko destekçileri, gösterilere başlamış ve çıkan olaylarda 16 kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)