Muğla'da yangınlar nedeniyle tahliye edilen mahalle sayısı 28'e çıktı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, orman yangınları nedeniyle Muğla'da tahliye edilen mahalle sayısının bugün 28'e çıktığını söyledi. Soylu, "28 mahallede toplam 3 bin 219 hane tahliye edildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, orman yangınlarıyla ilgili olarak Muğla'nın Marmaris ilçesinde basın toplantısı düzenledi.

Muğla'da 5 yangının sürdüğünü aktaran Bekir Pakdemirli, “Marmaris'te sona gelebilecek gibi gözüyor. Köyceğiz yangını hala devam ediyor. Kavaklıdere'de sabah saatlerinde söndürülen yangın öğleden sonra tekrar başladı. Milas'taki yangın devam ediyor” diye konuştu.

Diğer yangınlarla ilgili bilgi veren Pakdemirli, “Balıkesir Savaştepe'de çıkan 6 yangından 1'i devam ediyor. Manisa Salihli'de devam eden 1 yangın var, Denizli'de 1 yangın devam ediyor. Isparta Sütçüler'de yine öğle saatlerinde iyiye giden yangın bir miktar da alevlendi. Arkadaşlarımız takip ediyor. Bunları kontrol altına alma çabamız sürüyor” dedi.

Marmaris'te rüzgarın 65 kilometre hıza kadar çıktığını belirten Pakdemirli, “Hava sıcaklığı bugün Marmaris'te 45,5 dereceyle tüm zamanların sıcaklık rekorunu kırdı. Rüzgar kuzey yönlerden saatte 65 kilometre hıza kadar ulaştı. Nem yüzde 5'e kadar düştü. Yarın itibariyle en yüksek sıcaklık 43 derece. Perşembe günü rüzgar biraz düşmekle beraber sıcaklık 40 derecelere varacak. Cuma da benzer bir tabloyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

'2 BİN 219 ÇİFTÇİMİZ YANGINLARDAN ETKİLENDİ'

“Yangınlarda hep soruluyor, 16 su atar uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 1 insansız hava helikopteri, 805 arasöz ve tanker, 150 iş makinesi, 5 bin 200 personel mücadele ediyor” diyen Pakdemirli, “Yangınlardan zarar il, ilçe orman müdürlüklerimizde tarımsal alanla ilgili ön hasar çalışmalarını bitirdik. 5 ilimizde, 18 ilçe, 78 köy ve 2 bin 219 çiftçimiz yangınlardan etkilenmiş durumda” şeklinde konuştu.

Yangınlara müdahalede görev alanların moralinin yüksek tutulması gerektiğini söyleyen Pakdemirli, “Vatadaşlarımız, sanatçılarımız arıyor. 'Müdahale edilmedi' gibi söylemler olabiliyor. Müdahale edilmediği sanılan yerlerde canla başla hem karadan hem havadan müdahale yapılıyor. Çok ciddi bir savaş veriliyor. Bu savaşta morali ve motivasyonu yüksek tutmamız lazım” dedi.

'YARDIMLARLA 72 HAVA ARACINA ÇIKTIK'

Hava araçlarının yeterliliğiyle ilgili tartışmalara değinen Pakdemirli, “Hava araçları ile alakalı kamuoyunda yeterlidir, değildir diye tartışılıyor. Elimizdeki mevcut envanterde sürekli olarak çalıştığımız uçak ve helikopter sayımız 48, yönetim araçlarını da sayarsak 55'i buluyor. Çeşitli ülkelerden bazı yardım taleplerimiz, teklifler oldu. Toplamda 3 amfibi uçağımıza 3 uçak daha eklendi. 9 tane tanker uçağımız var. Helikopterimiz 45'ken 12 daha eklendi. Toplamda 72 hava aracına çıkmış olduk” diye konuştu.

“Bu yangınlarla ilgili genel bir bilgi vermek isterim” diyen Pakdemirli şunları söyledi:

“Yangınlar normal mi, neden bu kadar yangın oluyor, bu akut durum sadece bizde mi yaşanıyor diye genel bir bilgi vermek istiyorum. Amerika'da 12 eyalete şu an 101 orman yangını devam ediyor. Kanada'da 5 bine yakın orman yangın var. Kürsesl sıcaklık ve kuraklıkla beraber tüm dünyada ciddi bir yangın riski var. Rusya'da yılbaşından beri Türkiye ormanlarının yüzde 10'u kadar alan yanmış durumda. Sadece Türkiye'nin başında olan bir musibet değil. Ülkemizin yaşadığı bu doğal afete cansiperane mücadele eden orman kahramanlarımıza ve kararlılıkla yanımızda olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

SOYLU: RÜZGAR HANGİ TARAFTAN ESERSE ESSİN TEHDİT EDİYOR

Pakdemirli'nin ardından konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bir taraftan Marmaris, Milas diğer taraftan Köyceğiz ve yine Kavaklıdere yangınların olduğu bütün alanlarda sabahtan itibaren bulunmuştuk. Fakat öyle bir rüzgarla karşı karşıyayız ki yarım saat önce söndürüldüğünü gördüğümüz yangın yarım saat sonra daha şiddetli alevleniyor. Hava sıcak, kuru, nem az bunlar dezavantajımız ve rüzgar hangi taraftan eserse essin tehdit ediyor” dedi.

'ORMANCILARA 'İŞİNİZİ YAPMIYORSUNUZ' DEMEK RENCİDE EDİYOR'

Yangınlarla ilgili doğru olmayan bilgiler paylaşıldığını belirten Soylu, şöyle devam etti:

“Burada hiç kimse siyasi, ideolojik ayrılık ortaya koymadan herkes kırmızı beyaz Türkiye formayla mücadeleyi devam ettiriyor. Provokasyon yok dersem yalan söylemiş olurum. Ormancımızın yanına gidip de 'İşinizi yapmıyorsunuz, hakkımızı helal etmiyorum' diyenler hakikaten beni son derece rencide ediyor, onları da moralsizlendiriyor. En son geldiğim Köyceğiz'de ateşin içindeydiler. Ne zaman kurtulurlar bilmiyorum.

Bir şeyi istirham ediyorum, İstanbul'da durup buradaki insanları telaşa koymanın bir anlamı yok. Havada İHA'lar var, helikoterler var, her şeyimiz var. Bizden sonra Kavaklıdere'de, Menteşe'de yangın başladı. 'Menteşe'deki bütün evler yandı' diye kamuoyuna bilgi vermek insafsızlık ve vicdansızlıktır. Buradaki insanların hayatlarıyla, duygularıyla, gerçekleriyle oynamanıza kimse müsaade edemez. Sağlıkçısından vatandaşına kadar herkes büyük mücadele içerisindedir.”

'YANGINLAR BAŞLADIĞI ANDAN İTİBAREN TOMA'LAR DEVREYE GİRDİ'

TOMA'ları da kullandığını hatırlatan Soylu, “Bunu bazen milletvekilleri yapıyor, 'Polisin TOMA'sı vatandaş gösteri yaparken su sıkıyor, şimdi su sıkacak mı' deniyor. Evet sıkıyor baştan beri. Tamam siz söylediniz de oldu desen siz kendinizi tatmin edecekseniz edin ama öyle değil başından beri işin programı var. Yangın yerleşim yerlerine yaklaştığı andan itibaren TOMA devreye girdi” diye konuştu.

Muğla'da tahliye edilen mahalle sayısının 28'e yükseldiğini aktaran Soylu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Hasar tespit çalışmalarını Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığını dile getiren Soylu, “Tüm tarım zararları tespit edilmektedir. Aynı zamanda araç hasarları varsa tespit edilmektedir. Aynı zamanda da evleri hasar gören vatandaşlarımız yaklaşık 347 ev şu ana kadar burada tespit edildi. Bu sayı Antalya'nın 7'de 1'i kadar. Şu ana kadar yaklaşık toplam 20 milyon liralık bir nakdi yardım geldi. Tahliye konusunda da dün verdiğim rakam 8 mahalle tam tahliye edilmişti, 5 de kısmi tahliye söz konusuydu. Şimdi bu sayı biraz daha artmış oldu. Muğla'da yaklaşık 28 mahallede toplam 3 bin 219 hane tahliye edildi.” (HABER MERKEZİ)