Muğla'da orman bakım izni kılıfıyla çevre yolu inşaatı

Akyaka-Bodrum arasında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından açılan yolun, orman bakımı dışında izninin olmadığı ortaya çıktı. MUÇEP, izinsiz proje için Tarım ve Orman Bakanlığı'na şikayette bulundu.

Google Haberlere Abone ol

MUĞLA - Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Akyaka Mahallesi'nden Bodrum yönüne giden yaklaşık bir kilometre uzunluğunda, 18-20 metre genişliğindeki yol projesinin izni olmadığı ortaya çıktı. Yüzlerce ağacın kesildiği güzergah 'Kesin Korunacak Hassas Alan' statüsünde bulunuyor.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi'nin, CİMER'den bilgi edinme hakkı kapsamında elde ettiği bilgiye göre açılan yolun yasal zemini bulunmuyor. Projesi dahi olmayan uygulamaya karşı çevreciler, Tarım ve Orman Bakanlığı'na dilekçe yazarak inceleme yapılmasını talep etti. Bakanlıktan gelen cevaba göre çevreciler savcılığa suç duyurusunda bulunacak.

BAŞVURU VE İZİN YOK AMA YOL AÇILDI

11 Aralık 2021 tarihinde Muğla Valisi Orhan Tavlı, beraberindeki heyetle birlikte Akyaka'daki çevre yolu projesi için inceleme gezisi gerçekleştirdi. Çevreciler ise Kesin Korunacak Hassas Alan statüsünde bulunan alan için orman yangını ve çevre kirliliği riskine dikkati çekerek, karşı çıktı.
.

Orman bakım izni dışında hiçbir alınmış izni bulunmayan yol için yüzlerce ağacın kesildiği tahmin ediliyor. MUÇEP Gökova Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Denktaş, CİMER'den gelen yanıtı anlattı. "Projeyle ilgili herhangi bir ÇED başvurusu bulunmuyor."

'EN GENİŞ ORMAN YOLU 7 METRE OLABİLİR'

Açılan yolun Akyaka İmar Planı'nda yer almadığı da CİMER'den gelen yanıt arasında. Söz konusu yol çalışmasının yapıldığı alanda yalnızca Orman Bölge Müdürlüğü’nün 264-2 nolu orman yolunun bakımı için talep ettiği izin bulunuyor. Bu izin ise yalnızca orman yolunda bakım amaçlı çalışmayı kapsıyor. Taşların kırılıp, ağaçların hukuksuzca kesildiği yolun 18-20 metre genişliğinde olması, Akyaka-Bodrum arasında otoyol yapılacağı edileceği şüphesini güçlendiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mevzuatı da, en geniş orman yolunun 7 metre olmasını hükmediyor. 

BAKANLIK HAREKETE GEÇMEZSE SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan nesli tükenme tehdidi altındaki bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanını içeren projeye karşı çevreciler harekete geçti. 

Yolu açan orman işletmesi hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı'na şikayet dilekçesi yazdıklarını söyleyen MUÇEP Gökova Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Denktaş, "Orman bakım izni kılıfıyla bir çevre yolu inşaatı başlatıldı" dedi. Kıyıların ranta açılmak istendiğini belirten Denktaş, şu açıklamada bulundu:

"Kıyı alanlarının imara açılması amacının olduğu çok açık. Biz böyle değerlendiriyoruz. Bakım izni alıp, izni suistimal edenler hakkında yaptığımız şikayete henüz cevap gelmedi. Gelecek cevaba göre savcılığa da suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü ortada bir suç var. Valiliğin açıklamasında, yolun Ula Belediyesi tarafından yapılacağı söyleniyor. Buradan bir sonraki aşamada asfaltlama çalışması yapılacağını anlıyoruz."

Etiketler muğla orman otoyol yol