Muğla’da halk liman inşaatı bilgilendirme toplantısını yaptırmadı

Kıyıkışlacık'ta liman projesine verilen 'ÇED gerekli değildir' kararıyla ilgili hukuki süreç sonlanmadan şirket, yeni proje başvurusunda bulundu. Bilgilendirme toplantısına halk izin vermedi.

Muğla'da halk, şirketin yapacağı bilgilendirme toplantısına karşı yürüyüş yaptı
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Köyü’nde bulunan Iasos Antik Kenti'nin yakınlarında ikinci bir maden ve kargo yükleme limanı yapılmak isteniyordu. Muğla Valiliği projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı vermişti. Ancak projeyi yürüten Ayıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı açılan 'yürütmeyi durdurma' davasının sonucunu beklemeden, aynı bölgede yeni bir projeyle valiliğe başvurdu.

Kıyıkışlacık pazar yerinde planlanan katılım toplantısına halk engel oldu.

'TARİHİ DOKUYU BOZACAKLAR'

Liman projesine ilişkin Güllük Körfezi Koruma Platformu basın açıklaması düzenledi. İnşa edilmek istenen 'liman inşaatı' için “Biz bu çevrede yaşayan halk olarak itiraz ediyoruz” diyen çevreciler gerekçelerini anlattı: "Bu çevre, karada ve denizaltındaki tarihi eserleri ile bir koruma alanı niteliğindedir. Bu çevrenin bağlı olduğu Güllük Körfezi’nde geçimini balıkçılıkla sağlayan yüzlerce insanın ekmeği ile oynanmaktadır. Bu çevre, doğal ve tarihi varlıklarının yanı sıra eşsiz bir turizm alanıdır." Liman olarak planlanan bölgede ÇED raporuna göre, deniz dibi taraması yapılacağı dile getirildi. Denizdeki doğal varlıkların ve tarihi eserlerin bu çalışmalar sırasında yok edileceğini savunan çevreciler, limanda maden ihracatı yapılacağını öne sürdü. Açıklamada "Halihazırda ÇED süreci devam eden Çekek Yeri Projesi, bölgeye artık geri döndürülemez zararlar verecektir" denildi.

'BU PROJENİN SAVUNULACAK HİÇBİR YANI YOK’

"Ülkenin tüm dağlarını ve ormanlarını her türlü doğa dengesini yok sayarak maden ocaklarına açan siyasi irade, ülkenin bütünsel doğal dengesini, orman ve su kaynaklarını insafsızca tüketiyor" eleştirisinin yapıldığı açıklamada, son 15 yıl içerisinde Orman Kanunu'nun 21 kez değiştirilmesine vurgu yapıldı. Yalnızca Muğla’da bin 449 maden ruhsatı verildiğinin ifade edildiği açıklama şu sözlerle sonlandırıldı: "Muğla’nın dağları ve ormanları yok ediliyor. Bu madenlerin nakli için kullanılacak bu liman tasarımının ÇED Raporu’na göre yıllık 10 milyon ton maden sevkiyatı yapılacak. Bu, binlerce tırın bu bakir ve doğa, tarih, turizm beldesine getireceği toz, kirlilik ve gürültü demek. Bu liman projesinin, savunulabilecek hiçbir bilimsel, teknik, insani ve vicdani yanı yok."