MSB'den Kabil havalimanı açıklaması: Görüşmelere devam etme konusunda uzlaşıldı

Milli Savunma Bakanlığı, Kabil havalimanının işletmesi konusunda ABD ile görüşmelerin devamı konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ABD'nin çekildiği Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesine dair görüşmeler hakkında açıklama yaptı. 

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Türk ve ABD heyetleri arasında görüşmelerin sürmesi konusunda uzlaşı sağlandığı belirtildi. 

Açıklamada, "Türk ve ABD heyetleri Millî Savunma Bakanlığında bir araya gelmiştir. Görüşmelerde, NATO Kararlı Destek Misyonu’nun bitmesinden sonra Hamid Karzai U/A Havaalanı'nın işletilmesi konusunda iş birliği alanları görüşülmüştür. Görüşmelere devam edilmesi konusunda taraflar uzlaşmıştır" denildi.

ABD Afganistan'dan çekilirken, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi sırasında yaptıkları görüşmede Kabil havaalanının güvenliği konusu da gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Afganistan'da kalabileceğine dair niyetini NATO zirvesine katılan mevkidaşlarına aktardığını söylemişti. 

Taliban ise NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Türkiye'nin havalimanını koruması ve işletmesi teklifini reddetmişti. Teklifin anlaşmaya aykırı olduğunu söyleyen Taliban sözcüsü Süheyl Şahin, "Türkiye son 20 yıldır NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle 29 Şubat 2020'de ABD ile imzaladığımız anlaşma kapsamında Afganistan'dan çekilmeliler" demişti. (HABER MERKEZİ)