'Mossad'ın Filistinli yazılımcıyı kaçırdığı' iddiası: 18 kişi gözaltına alındı

Malezya'da Filistinli yazılımcının kaçırıldığı iddiasına ilişkin, Mossad'a çalıştığı belirtilen 18 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malezya'da İsrail dış istihbarat servisi Mossad'a çalıştığı iddia edilen 18 kişinin, Filistinli yazılımcının kaçırılması iddiasıyla bağlantılı olarak gözaltına alındığı bildirildi. Ulusal basında çıkan haberlere göre polis, 29 Eylül-4 Ekim arasında Kuala Lumpur, Selangor ve Melaka eyaletlerinde düzenlediği operasyonlarda 18 kişiyi gözaltına aldı. Biri kadın 11 zanlı hakkındaki dava Kuala Lumpur Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

'ÖLÜM CEZASI VERİLEBİLİR'

AA'nın aktardığına göre, Malezya'da Filistinli yazılımcının kaçırılmasıyla suçlanan kişilerin mahkeme tarafından suçlu bulunması halinde ölüm cezasıyla karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor.  İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın Malezya'da 6 Filistinliyi daha gözetlediği iddia edildi. Söz konusu kişilerin birçoğunun üniversitelerde mühendislik de dahil olmak üzere ders veren akademisyenlerden oluştuğu ifade ediliyor.

İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın Malezya'daki ekibine 35 yaşlarında Malezyalı bir kadının liderlik ettiği öne sürüldü. New Straits Times'ın haberinde, söz konusu kadının 2018'de bir Mossad ajanı tarafından işe alındığı ve istihbarat teşkilatınca özel eğitimden geçirildiği iddia edildi. Malezyalı kadının işe alındığı 2018 yılı, Mossad ajanları tarafından öldürüldüğü öne sürülen Filistinli mühendis ve Hamas üyesi 35 yaşındaki Fadi el-Batş'ın vurulduğu yıla denk geliyor. Söz konusu kadının daha sonra "casusluk sanatında" uzmanlaşması için Avrupa da dahil olmak üzere yurt dışına eğitime gönderildiği ve kendisine 120 bin ringgit (25 bin 412 dolar) verildiği ileri sürülüyor.

NE OLMUŞTU?

New Straits Times'ın iddiasına göre Mossad ajanları, 4 Malezyalıyı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı'yla bağlantılı olduklarına inandıkları 2 Filistinliyi bulup kaçırmaları için görevlendirmişti. 28 Eylül'de yaşanan olayda, Mossad'a çalışan Malezyalılar, yazılımcı Filistinlilerin aracını durdurarak bir kişiyi kaçırmış, araçtaki diğer kişi Dang Wangi Polis Karakolu'na ihbarda bulunmuştu.

Kaçırılan Filistinlinin, bölgedeki bir dağ evinde 24 saat boyunca darp edilerek sorgulandığı iddia edilmişti. Bu arada polis, saldırganların Filistinliyi tuttuğu dağ evine ulaşmış ve yaptığı baskınla bu kişiyi kurtarmıştı. Al Jazeera Arapça kanalının aktardığı bilgilere göre, Mossad, bu operasyonu yürütmek için Avrupa'da eğittiği Malezyalı elemanlarını kullandı ve ülkedeki Filistinlileri takip etmek için en az 11 Malezyalıyı görevlendirdi.