Moskova saldırısında can kaybı 144'e yükseldi: Tacikistan'da 9 kişi gözaltında

Reuters haber ajansına konuşan Tacikistanlı bir güvenlik kaynağı, Rusya'da 144 kişinin öldüğü saldırıyla bağlantılı olarak bu hafta ülkede dokuz kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın başkenti Moskova'daki 'Crocus City Hall' adlı konser salonunda 22 Mart Cuma akşamı düzenlenen ve 144 kişinin ölümüne sebep olan saldırıyla bağlantılı olarak Tacikistan'da dokuz kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Reuters haber ajansına konuşan Tacikistanlı bir güvenlik kaynağı, Tacikistan Devlet Milli Güvenlik Komistesi'nin, Moskova'daki saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerle ve saldırıyı üstlenen IŞİD'in Horasan kolu (IŞİD-H) ile bağlantısı olduğuna inanılan dokuz kişiyi gözaltına aldığını söyledi. Kaynak, dokuz kişinin tamamının pazartesi günü Vahdat kentinde gözaltına alındığını ve başkent Duşanbe'ye getirildiğini aktardı.

RUS YETKİLİLER, SORGU İÇİN TACİKİSTAN'A GİTMİŞTİ

26 Mart'ta da saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Rus yetkililerinin Tacikistan'a gittiği ve saldırının faili olduğu belirtilen dört kişinin ailelerini sorguladığı aktarılmıştı. Reuters'a konuşan Tacikistanlı güvenlik kaynakları, ailelerin Vakhdat ve Gissar ile Rudaki ilçesinden başkent Duşanbe'ye getirildiğini söylemişti.

Kaynaklar, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın soruşturmayı bizzat denetlediğini söylemişti. Saldırıyla ilgili konuşan Rahman, olayı 'utanç verici ve korkunç' sözleriyle nitelemişti. Saldırıyı gerçekleştiren dört kişinin de Tacikistan vatandaşı olduğu açıklanmıştı.

SAĞLIK BAKANI: ÖLÜ SAYISI 144'E YÜKSELDİ

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, bugün Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 Mart'ta "Crocus City Hall" konser salonuna gerçekleştirilen saldırı nedeniyle yaralananların tedavisinin sürdüğünü söyledi. Tedavi görenlerden birinin bugün hayatını kaybettiğini belirten Muraşko, "Maalesef durumu son derece ağır olanlardan biri hayatını kaybetti. Doktorlar mümkün olan her şeyi yaptı" ifadelerini kullandı. Muraşko, hastanelerde 17'sinin durumu ağır 69 kişinin tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan 27 Mart Çarşamba günü yapılan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 143’e çıktığı bildirmişti.

Ne olmuştu?

Rusya'nın başkenti Moskova’da 'Crocus City Hall' adlı konser salonunda 22 Mart Cuma akşamı silahlı kişilerce saldırı düzenlenmişti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görülmüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, IŞİD'in Horasan kolunun üstlendiği saldırıyı düzenleyen dört kişinin de içinde olduğu 11 kişinin yakalandığını bildirmişti. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, salondaki çalışmaların sonlandırıldığını dün açıklamıştı. Paylaşılan son resmi bilgilere göre, saldırıda 29 Mart Cuma günü itibarıyla 144 kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, saldırının arkasında Ukrayna olduğunu öne sürmüştü. Patruşev, gazetecilerin Moskova'daki saldırının arkasında IŞİD mı yoksa Ukrayna mı olduğu yönündeki sorusuna, "Elbette Ukrayna" demişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)