Morgan Stanley'e 7 milyon dolarlık 'WhatsApp' cezası

ABD'nin Morgan Stanley yatırım bankası, enerji ticaretiyle ilgili iş görüşmelerinin kişisel telefonlardaki WhatsApp uygulaması üzerinden yapıldığı gerekçesiyle İngiltere'de para cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli Morgan Stanley yatırım bankasına İngiltere'de 6,9 milyon dolar (187 milyon Türk Lirası) para cezası kesildi. Düzenleyici kurum Ofgem'in verdiği para cezasının sebebinin enerji ticaretiyle ilgili iş konuşmalarının kişisel cep telefonlarındaki WhatsApp mesajlaşma uygulaması üzerinden yapılması olduğu açıklandı.

BBC'nin haberine göre, Ofgem, bankanın enerji ticaretiyle ilgili mesajları kayıt altına alma zorunluluğuyla ilgili kuralları ihlal ettiğini açıkladı. Bu cezanın ülkede şeffaflık kuralları çerçevesinde kesilen ilk ceza olduğu belirtildi. Morgan Stanley'nin söz konusu eylemlerinin 'kabul edilemez' olduğunu belirten Ofgem, bankaya daha yüksek bir para cezası da kesilebileceğini, fakat bankayla varılan anlaşma sonucu yüzde 30 indirim yapıldığını aktardı.

'KENDİ POLİTİKALARINA VE YASAL DÜZENLEMEYE UYMADILAR'

Morgan Stanley konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Bankanın çalışanlarını ticaretle ilgili iletişimlerde WhatsApp kullanmamaları konusunda uyaran bir politikaya sahip olduğunu belirten Ofgem, Morgan Stanley'nin 'kendi politikalarına ve yasal düzenlemelerin getirdiği yükümlülüklere uyulmasını sağlamak için yeterince makul adımlar atmadığını' kaydetti. Cezanın Ocak 2018 - Mart 2020 dönemindeki mesajları kapsadığı bilgisi paylaşıldı. 

İngiltere'deki yasal düzenlemeler, şirketlerin enerji ürünlerinin toptan ticaretini ilgilendiren elektronik iletişimleri kayıt altına almasını ve saklamasını şart koşuyor. Bu zorunluluğun amacı şeffaflığı sağlamak ve piyasa manipülasyonu ile içeriden bilgiyle ticareti engellemek olarak açıklanıyor. (DIŞ HABERLER)